POKOPAN JOŽE PUČNIK

Na groblju u rodnom selu Črešnjevec blizu Slovenske Bistrice u subotu poslijepodne pokopan je slovenski političar i nekadašnji politički emigrant Jože Pučnik, osnivač koalicije Demos koja je na prvim slobodnim izborima 1990. godine pobijedila s programom demokratizacije i osamostaljivanja države.

´Nijedna vlast nije imala toliko moći da bi mu oduzela slobodu´, rekao je u oproštajnom govoru Janez Janša, predsjendik socijaldemokratske stranke čiji je počasni predsjendik Pučnik bio sve do smrti iako zadnjih nekoliko godina u politici nije bio aktivan. Janša je dodao da su riječi kojima je bivši slovenski predsjednik Milan Kučan 1991. godine proglasio državnu samostalnost (´Danas su dozvoljeni snovi, no sutra je nov dan´) zapravo pripadale Pučniku koji se s Kučanom 1990. ogledao i u utrci za predsjednika republičkog predsjedništva.

Pučnik, koji je u vrijeme komunizma više puta bio zatvaran, a do 1990. živio u Njemačkoj gdje je početkom 70-ih godina dobio azil, umro je u nedjelju od srčanog udara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pogrebu čovjeku koji je još 1990. izjavio ´Jugoslavija je mrtva´, te odredio datum za organiziranje referenduma o osamostaljenju (Slovenija ga je održala prva među republikama nekadašnje SFRJ) okupilo se tisuću i pol prijatelja, strančkih kolega, poštovatelja i rodbine.

Pučnik je zadnjih godina, navode njegovi politički suradnici i prijatelji, bio razočaran razvojem demokracije u domovini. Unatoč tome njegova je stalna uzrečica bila ´Bit će bolje´, dodaju članovi Pučnikova političkog kruga i poštovatelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara