Pokopan Zhao Ziyang

Pogreb kineskog reformističkog čelnika Zhaa Ziyanga, koji je smijenjen 1989. godine jer se usprotivio gušenju demokratskog pokreta, organiziran je u subotu pod strogom kontrolom komunističkog režima.

"Drug Zhao Ziyang je pokopan na revolucionarnom groblju Babaoshan u subotu ujutro", prenijela je službena agencija Xinhua ne spominjući da je Zhao bio premijer i glavni tajnik kineske Komunističke partije.

Kratka službena biografija koju je u subotu objavila agencija također nije navela njegove funkcije. No spomenuto je da je "drug Zhao počinio teške pogreške tijekom političkih nemira krajem proljeća i početkom ljeta 1989. godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zhao, koji je preminuo 17. siječnja u dobi od 85 godina nakon srčanih problema, posljednjih je 15 godina proveo u kućnom pritvoru optužen da je "podržavao pobunu". On se suprotstavio intervenciji vojske na trgu Tiananmen 4. lipnja 1989. godine, kojom je krvavo ugušen kineski prodemokratski pokret.

Pogreb koji je trajao tri sata, javlja agencija France Presse, održan je u opsadnom stanju. Stotine policajaca bile su raspoređene oko najvećeg groblja u Pekingu.

(Hina) xbis ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara