Pokopan Zlatko Prica

RODBINA, prijatelji, štovatelji, likovni umjetnici, kulturni i javni djelatnici, članovi HAZU-a te Samoborci oprostili su se danas od velikoga hrvatskog slikara i grafičara, akademika Zlatka Price, koji je popodne pokopan na Gradskom groblju u Samoboru.

Zlatko Prica proveo je u Samoboru najveći dio svoga života, smatrajući ga svojim zavičajem, a 2002. proglašen je počasnim građaninom toga grada.

U ime rodnog Pečuha, u kojemu je živo prvih šest godina, od 1916. do 1922., od Price se oprostila dogradonačelnica Marta Kunst. U oproštajnom govoru podsjetila je na Pricine veze s Pečuhom, kojemu je 1992. darovao vrijednu zbirku svojih djela.

U ime HAZU-a od Price se oprostio tajnik Razreda za likovne umjetnosti akademik Ante Vulin. Uz ostalo je rekao kako je Pricinom smrću Akademija izgubila svoga istaknutoga člana, vodećega hrvatskog slikara, koji je 1941. prvi put izlagao u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Prica je stvorio brojna umjetnička djela, koja su odraz njegove plemenitosti i ljudskosti, rekao je Vulin, podsjetivši na modernost Pricina slikarskoga izraza i na vlastite stilske interpretacije.

Zadnji se od Price oprostio samoborski gradonačelnik Pavao Grom, koji mu je u ime građana zahvalio na velikom i vrijednom daru slika i fotografija Pricine rano preminule kćeri Vesne.

Zlatku Prici i njegovoj kćeri grad Samobor se odužio otvarnjem galerije u prostorijama Hrvatskog doma u listopadu prošle godine.

Nakon pokopa u župnoj crkvi sv. Anastazije služena je misa zadušnica.

(Hina) ta mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara