Pokopano prvih 600 tijela žrtava masakra u Srebrenici

U MJESTU Potočari pokraj Srebrenice u ponedjeljak su pokopani posmrti ostaci 600 Bošnjaka što su ih postrojbe bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića pobile u srpnju 1995. godine.

Na tužnom okupljanju na mjestu gdje je u vrijeme napada srpskih snaga na zonu pod zaštitom Ujedinjenih naroda bila baza nizozemskih vojnika iz sastava tadašnjeg UNPROFOR-a - i gdje su i obavljena prva smaknuća zarobljenih Bošnjaka - bilo je gotovo deset tisuća ljudi.

Među njima najviše je bilo članova obitelji Srebreničana i drugih Bošnjaka iz istočnih dijelova BiH no stigli su i predstavnici državnih i entitetskih tijela vlasti, predstavnici međunarodne zajednice i veleposlanici gotovo svih država koje imaju svoja diplomatska predstavništva u BiH.

U cijeloj BiH dan pokopa bio je proglašen za dan žalosti, a federalni su elektronski mediji izravno prenosili pokop.

Govoreći na skupu u Potočarima, član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić sa žaljenjem je konstatirao kako i osam godina nakon srebreničke tragedije o njoj mora govoriti samo u osobno ime jer o zbivanjima iz srpnja 1995. u bosanskohercegovačkom državnom vrhu ni danas nema jedinstvenog stajališta.

"Savjetuju nam da se ne osvrćemo previše na prošlost nego da se okrenemo budućnosti, no o Srebrenici moramo govoriti zbog istine i pravde, ali i zbog toga da se Srebrenica nikada i nigdje više ne ponovi", kazao je Tihić podsjećajući kako se preko deset tisuća Bošnjaka i danas vode kao nestali.

Tihić je istaknuo kako je nedvojbeno da odgovornost za ovaj masakr snose bivše vlasti Republike Srpske, baš kao i SR Jugoslavije, dodavši kako i presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrđuju tu činjenicu.

O tome, istaknuo je Tihić, ovisi i trajni mir i povjerenje među narodima kao i građenje međudržavnih odnosa u regiji.

Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown sudionicima okupljanja u Potočarima prenio je poruku Glavnog tajnika UN-a Kofija Annana koji je istaknuo kako se u Svjetskoj organizaciji "s dubokim bolom sjećaju užasnih zbivanja u Srebrenici".

Annan je također iskazao zabrinutost činjenicom da poruke iz Srebrenice nisu u cjelosti shvaćene, te da najodgovorniji za zločin ni do danas nisu privedeni pravdi.

Govoreći u svoje osobno ime Ashdown je kazao kako najviše od svega želi da spomen-obilježje i groblje u Potočarima bude trajna opomena svijetu "što se zbiva kada mirno gledamo kako zlo raste".

U ime obitelji čiji su članovi nestali u Srebrenici djevojka Almedina Dautbašić poručila je kako je njihovo sjećanje jače od svakog zločina.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić nad otvorenim je grobovima pozvao na čuvanje uspomene na stradale Srebreničane, ali i na odustajanje od osvete bez čega nema ni oprosta vlastitih grijeha.

Pokop posmrtnih ostataka nastavit će se ovisno o brzini kojom bude obavljana identifikacija do sada ekshumiranih tijela.

Predsjednik Povjerenstva Federacije BiH za traženje nestalnih osoba Amor Mašović izjavio je kako je do sada ekshumirano oko pet tisuća tijela, a procjena je kako ukupni broj žrtava iz Srebrenice, uključujući i one stradale prije ljeta 1995. godine, dostiže 10.701.

Ekshumirani posmrtni ostaci smješteni su u mrtvačnice u Tuzli i Visokom gdje čekaju identifikaciju koja se uglavnom mora obavljati uz pomoć DNK analize.

Rasuta tijela i njihovo naknadno premještanje iz prvobitnih masovnih grobnica pri pokušaju prikrivanja tragova zločina učinili su da važni tragovi budu potpuno uništeni pa je sada moguće dnevno identificirati najviše do deset žrtava.

Planom izgradnje spomen-obilježja u Potočarima predviđeno je da svi ubijeni budu pokopani na ovom mjestu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara