Pokradena crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu

S KROVA crkve Bogorodice Ljeviške u središtu Prizrena na jugu Kosova ukraden je veliki dio olovnog krova, javili su u ponedjeljak srpski mediji na Kosovu.

"Riječ je o nečuvenoj krađi", izjavio je vladika Teodosije i dodao da je "nevjerojatno da vandali neometano odnesu olovni krov sa srednjovjekovnog hrama koji će sljedeće godine biti proglašen svjetskom kulturnom baštinom UNESCO-a, a da to nitko od nadležnih tijela sigurnosti nije ni primijetio, a kamoli spriječio".

S crkve, oštećene tijekom prošlogodišnjih ožujskih nemira i predviđene za obnovu, odnijeto je gotovo 100 metara četvornih olovnog krova.

Vladika Teodosije je u ime Srpske pravoslavne crkve od UNMIK-a i KFOR-a zatražio da se pronađu počinitelji tog zlodjela i da se crkva odmah zaštiti.

Vladika Teodosije drži da "ovaj barbarski čin u Prizrenu uoči početka pregovora o budućem statusu Kosova potvrđuje da kosovske institucije, posebno Kosovska policijska služba, nisu spremne ni sposobne zaštititi srpsku pravoslavnu duhovnu baštinu", prenose srpski mediji na Kosovu.

Hram Bogorodice Ljeviške jedan je od najljepših graditeljskih pothvata iz vremena dinastije Nemanjića. Pod turskom vlašću crkva je bila pretvorena u džamiju da bi nakon oslobođenja ood turske vlasti ponovno bila vraćena Pravoslavnoj crkvi, navode srpski mediji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara