Pokrenut projekt zaštite krajobraza makarskog primorja

MAKARSKA i Makarsko primorje najzanimljivije je područje sačuvanog krajobraza na hrvatskom priobalju i u našoj zemlji pa je stoga pokrenut projekt pod nazivom "Identifikacija i valorizacija krajobraza na području Makarske", rekao je danas u Makarskoj pomoćnik ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Zlatko Uzelac na konferenciji za novinare.

Konferencija je sazvana u povodu pokretanja projekta o valorizaciji i odnosu prema krajobrazu kao trajnoj vrijednosti Makarske i njezina primorja koje treba zaštititi i omogućiti da u tim ruralnim zonama ljudi žive i rade. Pokrenula ga je hrvatska sekcija Ecovasta (Europsko vijeće za sela i male gradove) uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja RH.

U sklopu projekta Identifikacije i valorizacije krajobraza prikupljat će se i obrađivati podatci vezani uz zaštitu krajobraznih vrijednosti na širem makarskom području, kao što je planina Biokovo s Parkom prirode i dijelom Zabiokovlja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je 2000. godine potpisala, a dvije godine kasnije zakonom potvrdila Konvenciju o europskim krajobrazima. Time se obvezala na zaštitu, upravljanje i planiranje krajobraza putem njegove identifikacije, na jačanje svijesti o značenju krajobraza i međunarodnu suradnju.

Inače, projekt se temelji na postavkama Europske konvencije o krajobrazu uz korištenje modela i smjernica Ecovastova Vodiča za krajobraz, a u njega su uključeni domaći i međunarodni stručnjaci iz različitih područja.

Predsjednik Ecovasta Europe dr. Artur Schpigler u svom je izlaganju rekao da projekt ne smije biti shvaćen kao razvoj profita, dok je županijski predstavnik Joško Belamarić naglasio kako do sada na području Makarske nema razvijene strategije za razvoj sela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara