Pokrenuta istraga protiv bivšeg čuvara kninskog zatvora Saše Počuće

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je istražni zahtjev protiv 36-godišnjeg Saše Počuće osumnjičenog da je 1991. godine počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Šibensko ŽDO sumnjiči Počuću, koji ima hrvatsko i srbijansko državljanstvo, da je od 26. kolovoza 1991. do kraja veljače 1992. godine kao čuvar Okružnog zatvora Republike Srpske Krajine u Kninu, koji se nalazio u Staroj bolnici, fizički i psihički zlostavljao  ratne zarobljenike, mučio ih i nečovječno postupao prema njima te im nanosio velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Počuću, čiji identitet ŽDO nije otkrio, se sumnjiči da je navedena nedjela činio protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, a izvršavao ih je sam ili u društvu ostalih čuvara kninskog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražni sudac kojem je dodijeljen slučaj odredio je Počući pritvor zbog opasnosti od bijega, ali je odbio prijedlog državnog odvjetnika da mu se odredi pritvor i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog dijela za koje ga se tereti. Državno odvjetništvo najavilo je kako će protiv tog dijela rješenja uložiti žalbu.
 
Počuća je uhićen 19. travnja u Kninu gdje je u tamošnjoj policijskoj upravi pokušao produljiti putovnicu. Spominje ga se i kao svjedoka u budućem sudskom postupku protiv Dragana Vasiljkovića čije je izručenje Hrvatska zatražila od Australije.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara