Pokrenuta istraga protiv bivšeg čuvara kninskog zatvora Saše Počuće

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je istražni zahtjev protiv 36-godišnjeg Saše Počuće osumnjičenog da je 1991. godine počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Šibensko ŽDO sumnjiči Počuću, koji ima hrvatsko i srbijansko državljanstvo, da je od 26. kolovoza 1991. do kraja veljače 1992. godine kao čuvar Okružnog zatvora Republike Srpske Krajine u Kninu, koji se nalazio u Staroj bolnici, fizički i psihički zlostavljao  ratne zarobljenike, mučio ih i nečovječno postupao prema njima te im nanosio velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Počuću, čiji identitet ŽDO nije otkrio, se sumnjiči da je navedena nedjela činio protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, a izvršavao ih je sam ili u društvu ostalih čuvara kninskog zatvora.

Istražni sudac kojem je dodijeljen slučaj odredio je Počući pritvor zbog opasnosti od bijega, ali je odbio prijedlog državnog odvjetnika da mu se odredi pritvor i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog dijela za koje ga se tereti. Državno odvjetništvo najavilo je kako će protiv tog dijela rješenja uložiti žalbu.
 
Počuća je uhićen 19. travnja u Kninu gdje je u tamošnjoj policijskoj upravi pokušao produljiti putovnicu. Spominje ga se i kao svjedoka u budućem sudskom postupku protiv Dragana Vasiljkovića čije je izručenje Hrvatska zatražila od Australije.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara