Pokrenuta službena istraga o tragičnoj smrti princeze Diane

Pokrenuta službena istraga o tragičnoj smrti princeze Diane
PRVA službena istraga u Velikoj Britaniji o smrti princeze Diane i njezinog partnera Dodija al Fayeda počela je danas, a jedan je britanski list istobno objavio Dianine ranije sumnje, izrečene u pismu, da njezin bivši suprug princ Charles planira urotu kako bi je ubio.

Više od šest godina kako je Diana poginula u automobilskoj nesreći u Parizu, kraljevski mrtvozornik Michael Burgess otvorio je istragu o njezinoj smrti rekavši bi britanska policija trebala istražiti tvrdnje da njezina smrt nije bila slučajna. "Svjestan sam nagađanja da njezina smrt nije rezultat tragične prometne nezgode u Parizu", rekao je Burgess. "Zatražio sam od policije da istraži te tvrdnje".

Diana je poginula 1997. u 36. godini života zajedno sa svojim tadašnjim partnerom, milijunašem egipatskog porijekla Dodijem al Fayedom i vozačem Henrijem Paulom.

Na svojoj naslovnici u utorak "Daily Mirror" piše da je Diana tvrdila da je Charles planira ubiti. Tu je tvrdnju iznijela u pismu svom butleru i osobi od povjerenja Paulu Burrellu prije nego je preminula. "Daily Mirror" je prenio ulomak iz pisma napisanog deset mjeseci prije tragične nesreće: "Ovo je razdoblje posebno opasno. Moj suprug planira automobilsku nesreću - pokvariti kočnice, ozbiljnu ozljedu glave". Glasnogovornik princa Charlesa odbio je komentirati napise u "Daily Mirroru".

Dodijev otac Mohamed al Fayed koji vjeruje da su Diana i njegov sin ubijeni u više je navrata tražio pokretanje službene istrage o nesreći. Al Fayed stalno tvrdi da vjeruje da su Diana i njegov 42-godišnji sin žrtve urote koju su isplanirali ljudi koji nisu odobravali njihovu vezu. "To je ono što smo čekali šest godina. Nadam se barem da ću sada vidjeti svjetlo", rekao je al Fayed na vijest o pokretanju službene istrage.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Dianin tjelohranitelj Ken Wharfe odbacio je tvrdnje o ubojstvu. "Rekao sam to previše puta, princeza od Wallesa je tragično poginula u najobičnijoj automobilskoj nesreći", rekao je Wharfe.

Francuski je sudac 1999. godine presudio da se radilo o prometnoj nesreći i da je vozač Henri Paul vozio jako brzo pod utjecajem alkohola. Godine 2002. godine francuski je sud odbacio optužbe za ubojstvo iz nehaja protiv devet fotografa koji su vozili iza automobila i onih koji su fotografirali mjesto nesreće.

Britanska bi istraga mogla biti usmjerena na ispitivanje neposrednih okolnosti nesreće i na točne medicinske uzroke Dianine i al Fayedove smrti.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara