Pokus na Columbiji pridonijet će proizvodnji boljih motora

ASTRONAUTI na svemirskom brodu Columbia proizveli su minijaturan plamen u sklopu pokusa kojim znanstvenici žele pridonijeti proizvodnji boljih i čistijih automobilskih motora.

U četvrtak su u zatvorenoj posudi zapalili smjesu vodika i metana te postavili rekord jer su dobili najslabiji plamen uz uporabu najslabije smjese koja je ikad gorjela, bilo na Zemlji ili u svemiru, kaže znanstvenik Paul Ronney sa Sveučilišta južne Kalifornije u Los Angelesu.

Plameni su imali oko 9 mm u promjeru i bili su tako slabi da se nisu vidjeli golim okom nego su ih morali povećati kroz video-kameru.

Da bi astronauti bili u pravom raspoloženju, sa Zemlje su im pustili pjesmu Talking Headsa, ´Burning Down the House´.

U srijedu su astronauti zapalili plamen koji je proizveo snagu od samo polovine vata, kaže Ronney. Rođendanska svjećica, za usporedbu, stvara 50 vata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak, tjedan dana nakon početka Columbijine 16-dnevne istraživačke misije, jedan od plamenova sastojao se od 8-postotne smjese goriva i zraka, kaže Ronney. U automobilskom je motoru najslabija smjesa 70-postotna.

Odlaskom u svemir i isključivanjem gravitacije znanstvenici postižu da slab plamen dulje gori i tako se dobivaju podaci korisni za automobilsku industriju. Cilj je proizvodnja motora koji će djelotvornije izgarati gorivo i manje zagađivati okoliš.

Jedan je plamičak gorio na Columbiji dvadesetak minuta, a Ronney misli da je i to rekord.

Sličan je eksperiment s plamenom izveden na Columbiji i 1997.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara