POKUŠAJ SPAŠAVANJA NOSOROGA OD IZUMIRANJA UGROŽAVA ANTILOPE

Nastojanja znanstvenika da spriječe izumiranje nosoroga ugrozila su srednjoazijsku antilopu.

U strahu da će lov na nosoroge zbog rogova rezultirati njihovim izumiranjem, borci za zaštitu okoliša početkom devedesetih godina prošlog stoljeća poticali su korištenje rogova antilope saige.

Plan je toliko uspio da je ukupan broj tih antilopa u Rusiji i Kazahstanu za samo devet godina - od 1993. do prošle godine - pao s više od milijun na samo 30 tisuća primjeraka, objavio je New Scientist. Stanje još gorim čini podatak da su preostale antilope većinom ženke.

´Toliko je mužjaka ubijeno zbog rogova koji se izvoze u Kinu gdje se koriste u tradicionalnim metodama liječenja vrućice, da se antilope ne mogu oporaviti bez pomoći´, tvrdi se u članku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rog saige sad se općenito koristi kao zamjena za rog nosoroga u kineskoj medicini, a dostiže cijenu i do 100 američkih dolara za kilogram.

Borci za zaštitu okoliša saigu su stavili na popis krajnje ugroženih vrsta tek u listopadu.

´Problem je u tome što većina ljudi nikad nije ni čula za tu životinju pa je teško dobiti sredstva´, izjavila je za New scientist zoologinja Abigail Entwistle.

Također je ustvrdila da saigi za dvije godine prijeti ili potpuno uništenje ili opstanak posljednjih primjeraka u zoološkim vrtovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara