Pokušaj šverca kornjača na graničnom prijelazu Bajakovo

Na graničnom prijelazu Bajakovo večeras su carinski djelatnici otkrili pokušaj šverca 22 kornjače čančare u autobusu makedonske registracijske oznake, izvijestio je viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture Republike Hrvatske Željko Vuković.

Inspektor Vuković je rekao kako je nakon poziva carinskih djelatnika otišao na granični prijelaz Bajakovo te nakon pregleda ustanovio da se radi o strogo zaštićenim kornjačama, koje su bile namijenjene europskom tržištu.

Kornjače su oduzete i bit će prenijete u Državni azil za zaplijenjene životinje u Ruščici, a protiv vozača autobusa podnijeta je prekršajna prijava nadležnim tijelima, kazao je Vuković.

Izvijesti je da je on kao inspektor zaštite prirode, vozača kaznio s 45.000 kuna zbog neprijavljivanja zaštićenih vrsta za ulazak u Hrvatsku. Vozača je i carinska ispostava u Bajakovu kaznila s 10.000 kuna, kazao je inspektor Vuković.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako vozač tvrdi da kornjače nisu njegove, te da mu je to netko podmetnuo, ali je on odgovorna osoba i zbog toga se prijave i novčane kazne odnose na njega.

Šverc zaštićenih vrsta životinja je izuzetno unosan, kazao je inspektor Vuković. Odštetna cijena jedne kornjače je 4000 kuna, a u Europi dostiže cijenu od više stotina eura. Prošle godine na istom graničnom prijelazu zaplijenjeno je 504 čančara prilikom pokušaja nezakonitog prenošenja iz Srbije i Crne Gore.

(Hina) vsik yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara