Pokusi na miševima s izmijenjenim genima otkrili tajnu sluha

POKUSI sa skupinom genski modificiranih miševa koji su pokazali da gen Ink4d ima ulogu u funkcioniranju osjetnih stanica unutarnjeg uha, djelomično su odgovorili na pitanje zašto ljudi s godinama sve slabije čuju.

Te su stanice pozadina tzv. Cortijeva organa, četiri centimetara dugačke spiralne strukture uz pužnicu koja sisavcima omogućava osjetilo sluha. Organ je ispunjen tekućinom koja se pokreće na podražaj zvučnih valova.

Uz površinu organa nalazi se tisuću stanica sa sićušnim dlačicama, a one, kad se pokrenu kao reakcija na tekućinu, generiraju električne signale koji stimuliraju slušni živac povezan s mozgom.

Međutim, osjetne se stanice ne obnavljaju. Dijele se sve do rođenja, a tada proces naglo prestaje. Zato se zbog oštećenja stanica u kasnijoj životnoj dobi javlja progresivan gubitak sluha.

Gen Ink4d pokazuje nam zašto se te stanice ne obnavljaju, tvrde istraživači iz Instituta za sluh u Los Angelesu. Slijedeći dokaze da Ink4d sprječava diobu stanica, istraživači su stvorili miševe čiji je genetski kod modificiran kako ne bi sadržavao taj gen, nakon čega su se osjetne stanice počele dijeliti kod odraslih miševa s izbrisanim genom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, bilo je i problema: bez utjecaja Ink4d-a, nastupilo je samouništenje tih stanica, a miševi su sve više gubili sluh.

No, istraživanje ipak donosi nove spoznaje o progresivnom gubitku sluha i najavljuje nove mogućnosti liječenja. Nasljedni oblik gena Ink4d možda ljude čini sklonijima progresivnom gubitku sluha.

Istraživanje objavljeno u novom broju stručnog časopisa "Nature Cell Biology" otvara niz zanimljivih mogućnosti liječenja gluhoće uklanjanjem inhibitora stanične diobe. To bi stanice potaknulo na ponovan rast, iako i dalje ostaje problem apoptoze koja se manifestirala kod miševa.

(Hina) jšk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara