Pola amazonske prašume okupirano ili raskrčeno

GOTOVO pola brazilske izvorne amazonske prašume čovjek je okupirao, raskrčio ili iskoristio za drvnu industriju i njezino je uništenje gore nego što to pokazuju vladini podaci, objavila je vodeća brazilska organizacija za zaštitu okoliša.

U istraživanju, koje je provela organizacija Imazon, korištene su satelitske snimke koje pokazuju da je 47 posto amazonske prašume naseljeno ili raskrčeno, što je područje koje je veće od teritorija SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I dok brazilska vlada tvrdi da je samo 16 posto amazonske prašume raskrčeno, istraživanje Imazona pokazuje da je ugroženo mnogo veće područje ili da ga je već uništio čovjek, kazao je istraživač Carlos Souza. "To pokazuje stvarni pritisak na šumu", kazao je Souza koji je za istraživanje koristio satelitske snimke načinjene 2002. godine.

Raskrčivanje Amazone prošle je godine dosegnulo svoju najvišu razinu kada su rančeri, farmeri i drvosječe očistili područje veće od amričke savezne države New Jersey.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva suočen je s kritikom boraca za zaštitu okoliša koji ga osuđuju da je više zainteresiran za izgradnju cesta nego li za zaustavljanje polaganog uništavanja brazilskih prašuma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara