Pola milijuna homoseksualaca na Europrideu u Stockholmu

Pola milijuna homoseksualaca na Europrideu u Stockholmu

NAJMANJE 450 tisuća aktivista iz više od 150 gay organizacija sudjelovalo je jučer u tradicionalnom maršu u okviru "Europride" festivala koji je ove godine održan u Stockholmu.

Ovogodišnja manifestacija namijenjena je ukazivanju na porast predrasuda prema ljudima homoseksualne orijentacije u istočnoj Europi, gdje, tvrde glasnogovornici Europridea, i dalje postoje ozbiljne zabrane i konstantni napadi na gay organizacije.

Iako su homoseksualnu činovi dekriminalizirani diljem Europe, šire prihvaćanje istospolnih parova još je stvar daleke budućnosti. Istospolni brakovi, primjerice, nisu legalni nigdje u istočnoj Europi, a tri su države donijele ustavne zabrane na njih. Samo su u Mađarskoj i Češkoj na snazi zakoni koji daju pravni status istospolnim parovima.

U Nizozemskoj 82 posto odraslih podržava dozvolu istospolnih brakova, brojke u istočnoj Europi su bitno drukčije. Anketa Eropske komisije iz 2006. pokazala je kako je podrška istospolnim brakovima u Slovačkoj 19 posto, u Poljskoj 17, a u Rumunjskoj niskih 11 posto.

Razlozi različiti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlozi za negativni stav prema homoseksualcima su različiti, tvrde organizatori Europridea. U Poljskoj je, primjerice, utjecaj Katoličke crkve ogroman, konzervativne snage jače, ne postoji seksualni odgoj u školama, nego se o homoseksualnosti može čuti samo na nedjeljnim propovijedima. Da je situacija u Poljskoj neobična, pokazuje prošlogodišnja inicijativa tamošnje pravobraniteljice za djecu, koja je htjela zabraniti poznate Teletubbiese zbog straha da promoviraju homoseksualne vrijednosti.

U zemljama kao što su Litva i Latvija vrlo je snažan utjecaj Rusije, u kojoj se na homoseksualnost gleda negativno. Sjetimo se prošlogodišnjeg pokušaja organiziranja gay pridea, koji je završio s mnogim razbijenim nosevima. Moskovski gradonačelnik u svibnju ove godine je manifestacije kao što je gay pride, nazvao "sotonskim".

U zemljama kao što su Mađarska ili Češka, u kojima je utjecaj konzervativnih snaga manji, stavovi prema homoseksualcima su liberalniji. Organizatori Europridea tvrde kako je želja tih zemalja za prihvaćanjem europskih vrijednosti i dovela do toga da neke od svojih građana, one homoseksualne orijentacije, diskriminira manje.

Opći je zaključak Europridea 2008. da je status homoseksualaca u Europi daleko bolji nego prije 15 godina, ali još uvijek postoje i mnoge civilizacijske zapreke koje treba preskočiti.

J.D.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara