Polančec: HDZ će zbog crnih fondova biti zabranjen nakon izbora

Foto: Index

BIVŠI potpredsjednik Vlade Damir Polančec, nepravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora, otvorio je prije dva tjedna u Koprivnici konzultantsku tvrtku IRIKON kako bi, s obzirom na to da mu je imovina blokirana, došao do nekog novca, doznaje u razgovoru s Polančecom Novi list.

Bivši HDZ-ovac kazao je kako čelni ljudi HDZ-a pokušavaju oko njega stvoriti sanitarni kordon te da mu se nerijetko događa da mu prilaze neki od bivših stranačkih kolega koji su na pozicijama u državnim poduzećima ili imaju privatne tvrtke koje posluju s državom.

"Doduše, kad me spaze u restoranu samo lagano kimnu ili se prave se da me ne vide, no onda dođu za mnom u WC ili me dočekaju na parkiralištu i daju mi podršku da izdržim. Boje se da će izgubiti posao ako budu viđeni u mojem društvu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako je duboko uvjeren da je žrtva, prije svega postupaka svojih bivših kolega. "Možda će i nakon ovog intervjua neki ponovo reći da nisu ništa učinili, ali o tome se i radi! Morali su, morali su progovoriti o čemu smo to odlučivali zajedno i u kojim okolnostima! Ali, strah za vlastite guzice izazvala je kod velike većine – amneziju", kazao je Polančec.

"Kimali smo na Predsjedništvu HDZ-a"

Za Ivu Sanadera je kazao kako je bio iznimno ljut na njega. "Bio je autokrat, ali laž bi bila kada bih rekao da mi ostali nismo imali nikakvog učešća u donošenju odluka. Naša je politička odgovornost što smo na Predsjedništvu HDZ-a često kimali kada nam je srce govorilo - ne. Premda niti meni, niti bilo kome drugome Sanader nije držao pištolj na čelu. Svatko od nas je mogao odstupiti, da barem ja jesam, ili da je barem Sanader prihvatio koju od moje dvije pisane ostavke. Na Predsjedništvu sam održao brojne prezentacije, bilo je i polemičke rasprave, ponekad i glasovanja. Kad je odluka donesena, ona se pretočila u Vladine zakone, uredbe, strategije... Moje bivše kolege koji danas vode državu i tvrde da se ne sjećaju toga, može biti sram. Svima im zamjeram što jasno nisu istupili i rekli koje smo odluke donosili zajedno. Prvi je Sanader morao istupiti u tom smislu i može ga biti stid što nije", odgovorio je Polančec.

Na pitanje što će biti s HDZ-om, bivši HDZ-ovac je kazao: "Ako se utvrdi da je HDZ imao crni fond, kad nakon izbora dođe do promjene vlasti i na čelo državnih poduzeća koja su punila crni fond dođu članovi drugih stranaka - oni će HDZ-u u procesu 'Fimi-medija' podnijeti odštetni zahtjev, a ako stranka neće moći vratiti taj novac, završit će u stečaju. Bojim se da bi to bila zabrana rada HDZ-a. Ako se pokaže da nisam u pravu, bit ću puno sretniji, ali...".

O Šeksu: "Svi znamo da je imao problema s alkoholom"

Govoreći o Vladimiru Šeksu, Damir Polančec kazao je kako bi sjednice Predsjedništva HDZ-a "crven u licu, zajapuren i mokrog nosa, prespavao prva tri sata". "Nije to lijepo reći, ali svi znamo da je znao imati problema s alkoholom. A onda bi se na četvrtoj točki probudio i postavio pitanje koje smo raspravili u prvih dvadesetak minuta. Svima bi nam mrak pao na oči, ali bi Sanader pun razumijevanja rekao: Vlado, pusti sad to, donijeli smo već zaključke", kazao je Polančec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara