Polančec: Prosvjed pirotehničara nepotreban

POTPREDSJEDNIK Vlade Damir Polančec ustvrdio je danas da je današnji prosvjed pirotehničara na Markovu trgu nepotreban jer Vlada radi sve kako bi riješila probleme državne tvrtke AKD Mungos i sačuvala što više radnih mjesta.

Za vrijeme prosvjeda pirotehničara koji pred Banskim dvorima traže rješavanje problema stečaja tvrtke i isplatu zaostalih plaća, Polančec je rekao novinarima u Vladi da se radi sve kako bi se riješilo probleme u kojima se našao Mungos.

No, dodao je, to je složen posao koji se ne može riješiti jednostavno i brzo jer Mungos duguje državi velike novce, a ima obveze i prema zaposlenima pa ne može sudjelovati u poslovima javne nabave.

Vlada raspravlja s Hrvatskim centrom za razminiranje o planu razminiranja Hrvatske do 2009. kao i o povećanju proračunskih sredstava za razminiranje za 2005., dodao je Polančec.

Također se pokušava promijeniti sustav razminiranja i ono na što se pirotehničari AKD Mungosa najviše žale, kao što je tehnički izvid terena, pa bi uskoro u proceduru trebao biti upućen Zakon o razminiranju, kazao je Polančec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sve što je učinjeno u proteklih mjesec dana učinjeno je u skladu sa zaključcima sastanka s predstavnicima Mungosa i sindikata", rekao je Polančec.

Zaključci sastanka, dodao je, izmjenjeni su jedino u dijelu koji se odnosi na isplatu dviju zaostalih plaća iz Vladine pozajmice jer su predstavnici Mungosa predložili da se radnicima isplati jedna plaća, a da se preostalim novcem namire dobavljači, kako bi Mungos mogao nastaviti raditi.

Polančec je naveo da bi se stečajem s preustrojem koji je predložila Uprava Mungosa trebalo sačuvati što više radnih mjesta, potaknuti proces privatizacije te razriješiti problem dugovanja Mungosa prema državi.

O restrukturiranju Mungosa i provedbi stečaja s preustrojem u cilju opstanka tvrtke i zbrinjavanja viška zaposlenih danas se od 13 sati raspravlja u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP).

Šezdesetak pirotehničara, koji su pred Banske dvore došli s opremom i vrećama za spavanje najavljuju da će tamo ostati dok se ne riješi njihove probleme.

Traže također da ih primi premijer Ivo Sanader, žurno upućivanje Zakona o razminiranju u saborsku proceduru i donošenje Granskog kolektivnog ugovora za poslove razminiranja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara