Polančecu se trese stolica: Kosor čeka rezultate istrage prije odluke o smjeni

Tekst: P.V.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

NA DODJELI nagrada "Zlatni udjel" i "Zlatna dionica" premijerka Jadranka Kosor ovu potonju je dodijelila HT-u, ali zanimanje novinara nije plijenila sama ceremonija koliko činjenica da se na njoj nije pojavio ministar gospodarstva. Ako bi itko iz Vlade trebao biti prisutan na dodjeli ovakve vrste gospodarskih nagrada onda je to Damir Polančec, međutim Kosor je dužnost prezenterice odradila bez njega. Pitanje hoće li Polančec uskoro postati bivši član Vlade, zbog svih afera koje oko njega i Podravke proteklih dana izbivaju, nametnulo se samo od sebe.

"Ne mogu donijeti nikakvu odluku dok ne dobijem podatke o čemu se zapravo radi", nejasna je bila Kosor koja nije željela previše špekulirati o mogućoj Polančecovoj smjeni. Premijerka je tek, u dobro poznatoj maniri Milana Bandića, poručila kako nadležne institucije moraju odraditi svoj posao, a ona čeka rezultate. Polančecov izostanak objasnila je drugim obavezama.

Polančec na pregovorima s radnicima Salonita

"Ministar Polančec je na pregovorima s radnicima Salonita koji štrajkaju glađu. Mislim da je danas to njegova najvažnija dužnost", kazala je Kosor koja nije željela otkriti ima li i dalje dovoljno povjerenja u Polančeca da ga ostavi na ključnoj poziciji ministra gospodarstva. "Ministar Polančec, kao uostalom i ja, radi svoj svakodnevni posao i tako će biti sve dok ne dobijemo izvješća istražnih organa", kazala je Jadranka Kosor i otkrila kako "afera Podravka" trenutno nije jedina Polančecova glavobolja. Ministar gospodarstva, naime, mora riješiti i problem Ininih dugovanja državi, a premijerka kaže kako je zatražila uvid u ugovor s Mađarima.

Na dodjeli nagrada premijerka Kosor je održala i govor, u kojem je ponovila riječi ministra Ivana Šukera da se rast BDP-a za 0,5 posto očekuje iduće godine i rekla kako se nada skorom gospodarskom oporavku, a najavila je i ustavne promjene kojima će Hrvatska narodna banka dobiti još veću autonomiju.

Sutra odluka o kriminalu u HEP-u

Premijerka se dotakla i kriminala u HEP-u, koji je proteklih tjedana bio središte nekoliko korupcijskih afera, a čini se kako se ime predsjednika Uprave Ivana Mravaka može povezati gotovo sa svakom. "Odluke oko HEP-a bit će donesene najkasnije sutra", kazala je Kosor. A o kriminalu u HEP-u danas je govorio i Božidar Kalmeta, koji je na sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća kazao da stoji iza svoje izjave da javne firme nisu kriminalne organizacije i rekao kako on nikoga ne štiti. Hoće li Ivan Mravak biti smijenjen, Kalmeta nije znao odgovoriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara