Polarni led se topi puno brže nego što se mislilo

Tekst: F.M.
Foto: Ilustracija


SATELIT američke svemirske agencije NASA-e pokazao je, puno točnije nego ikad prije, kako se polarni led na Antarktiku i Grenlandu topi puno brže nego što su znanstvenici ranije mislili, a klimatski stručnjaci te podatke nazivaju "zlokobnim i zabrinjavajućima".

Koristeći laser postavljen na satelit u orbiti, koji precizno mjeri minijaturne promjene u debljini glečera i santi leda, znanstvenici s British Antarctic Surveyja izračunali su kako se na zapadnoj obali Antarktika nekoliko ogromnih glečera u razdoblju između 2003. i 2007. godine smanjilo za oko 10 metara, što je za 50 posto više nego što su se smanjili između 1995. i 2003. godine.

Na Greenlandu je radar na satelitu pokazao kako se 111 glečera smanjuje za oko jedan metar godišnje, što je puno više nego što se prije mislilo na temelju podataka dobivenih manje preciznim mjernim instrumentima.

Podizanje razine mora

Izvještaj britanskih znanstvenika također pokazuje kako se glečeri na istočnoj obali Antarktika tope tri puta brže nego što se prije mislilo.

Topljenje plutajućeg leda nije pretjerano zabrinjavajuće, jer nema nikakvog efekta na razinu mora. No, topljenje leda s glečera na obali ima potencijal značajnog povisivanja razine svjetskih mora. Izvještaj naznačuje kako se glečeri tope brže nego što ih snijeg može ponovno podebljati.

Skeptici će naznačiti kako je trenutak objave ove vijesti prigodan, budući da se za malo više od mjesec dana u danskom glavnom gradu Kopenhagenu nalaze svjetski vođe koji bi trebali utanačiti novi globalni ugovor o smanjivanju emisija stakleničkih plinova, koji bi trebao zamijeniti Protokol iz Kyota.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara