Polemika Ashdowna i ruskog ministarstva vanjskih poslova oko RS

Polemika Ashdowna i ruskog ministarstva vanjskih poslova oko RS
VISOKI predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown izjavio je kako je iznenađen reakcijom ruskoga Ministarstva vanjskih poslova koje je kritiziralo njegove nedavne kaznene mjere protiv Republike Srpske zbog nesuradnje tog entiteta s Haškim sudom.

"Kao jamac mirovnog sporazuma i član Vijeća za njegovu provedbu, Rusija je u više navrata upozoravala Visokog predstavnika Paddyja Ashdowna da ne poduzima akcije koje vode narušavanju još krhke ravnoteže u BiH i štete mirovnom procesu u BiH", navodi se, uz ostalo, u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova što ga je sinoć objavilo Veleposlanstvo te zemlje u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ashdown je, međutim, u srijedu kasno navečer intervjuu Televiziji BiH izjavio kako je Rusija bila uključena u sve dogovore o mjerama protiv Republike Srpske prije nego što su poduzete. "Mjere su dogovorene u Vijeću za implementaciju mira u što je bila uključena i Moskva", rekao je Ashdown.

Paddy Ashdown je prošloga tjedna zbog nesuradnje s Haškim sudom za ratne zločine smijenio devet (nižih) dužnosnika Republike Srpske.

On je pritom najavio i ukidanje entitetskih (i Republike Srpske i Federacije BiH) ministarstava policije i obrane. Europska komisija poduprla je takve Ashdownove kaznene mjere.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara