Policajac uzeo 500 eura mita kako bi prikrio prekršaj

Policajac uzeo 500 eura mita kako bi prikrio prekršaj

TRIDESETDVOGODIŠNJI zagrebački policajac uhićen je zbog sumnje da je primio mito od jednog vozača kako bi prikrio njegov prolazak kroz crveno svjetlo, izvijestila je danas policija.

Osumnjičeni policajac PU zagrebačke je 9. veljače, kao vođa policijske ophodnje, prilikom kontrole prometa od građanina primio novčanicu od 500 eura kako ga ne bi kaznio zbog prolaska kroz crveno svjetlo na raskrižju. Građanin ga je nakon toga prijavio policiji koja je u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pokrenula kriminalističku obradu, izvijestila je zagrebačka policija.

Policija nije otkrila identitet osumnjičenog policajca protiv kojega je po Zakonu o policiji odmah pokrenut postupak za prestanak službe.

Uhićeni policajac priveden je istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda, a dokaže li se da je primio mito može biti osuđen od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Uhićenje policajca zbog primanje mita treći je slučaj u zagrebačkoj policiji u posljednja tri dana u kojima su ´s druge strane zakona´ oni koji bi zakon trebali čuvati.

Prije tri dana tridesetrogodišnji policajac Zoran Horvat ustrijelio je suprugu u obiteljskoj kući u Sesvetama, a nakon toga lakše ranio i načelnika Sektora policije Gorana Burušića koji je s njim pregovarao o predaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Preksinoć je pak, nakon razbojstva u trgovinu ´Konzum´, uhićen policajac Ante H. (23) za kojega se otkrilo da je maskiran, uz prijetnju pištoljem, u manje od mjesec dana u Zagrebu opljačkao benzinsku postaju i kiosk. Taj je policajac na višemjesečnom bolovanju, a utvrđeno je i da je ovisnik o opojnim drogama.

Pula: Dvojica policajaca osumnjičena za prisvajanje novca od prometnih kazni

Djelatnici Policijske uprave istarske priveli su dvojicu 23-godišnjih policajaca iz porečke Policijske postaje za koje se osnovano sumnja da su tijekom 2001. i 2002. godine prisvajali novac od naplaćenih kazni za prekršaje u prometu, rečeno je danas na konferenciji za novinstvo PU istarske.
Po riječima glasnogovornice PU istarske Štefanije Prosenjak Žumber, policija je tijekom redovitih nadzora, a u cilju provjere kvalitete rada i zakonitosti policijskih postupanja, za dvojicu porečkih policajaca utvrdila da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, a jednoga od njih tereti se i za krivotvorenje službene isprave.

Glasnogovornica PU istarske naglasila je da dvojica policajaca nisu na zakonit i propisan način davali potvrde o naplaćenim novčanim kaznama za prekršaje u prometu, već su novac zadržali za sebe. Tako je jedan od njih pribavio sebi imovinsku korist od 10.600 kuna, a drugi od 7800 kuna.

Jedan od njih dvojice osumnjičen je i za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave jer je prikrivao potvrdu o naplati novčane kazne, odnosno na kopijama koje ostaju u policijskoj evidenciji krivotvorio datume naplate.

Dvojica su policajaca privedena u Istražni centar Županijskog suda u Puli, a rješenjem načelnika PU istarske udaljeni su s dužnosti te je protiv njih pokrenut stegovni postupak. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara