Policajci izvukli deblji kraj u sukobu sa čileanskim studentima

Policajci izvukli deblji kraj u sukobu sa čileanskim studentima

Foto: AFP

NAKON što su prekjučer u Čileu propali pregovori države i studenata o reformi školstva, studenti su se odlučili vratiti prokušanim metodama i na ulicama iskazati svoje nezadovoljstvo načinom financiranja obrazovnog sustava.

Unatoč zabrani okupljanja, u Santiagu se skupilo nekoliko tisuća studenata koji se htjeli održati prosvjedni mimohod, ali ih je policija pokušala rastjerati vodenim topovima i suzavcem, pa su se demonstracije pretvorile u otvoreni sukob. Naime, vlasti su dopustile održavanje prosvjeda, ali drugom rutom, daleko od avenije La Alamede kojom su studenti htjeli proći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozlijeđeno je najmanje 30 osoba, od toga 25 policajaca i pet civila. Policija je uhitila 132 osobe, među kojima je bio velik broj maloljetnika.

Studenti su pozvali na prosvjede pošto su u srijedu navečer prekinuti pregovori njihovih sindikata i vlade. Taj je dijalog počet prošlog tjedna, nakon pet mjeseci prosvjeda studenata i profesora koji traže temeljitu reformu školskog sustava. Studenti traže da država preuzme kontrolu nad javnim školstvom za koje smatraju da se ne financira dovoljno i da je duboko nepravedno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara