Policajcima izdana naredba da ne smiju pucati: Dovedite Koradu živoga!

IZ IZVORA bliskih policiji i obavještajnoj zajednici doznajemo da je snagama koje tragaju za bjeguncem generalom Ivanom Koradom izdana striktna zapovijed da ne smiju pucati i da ga se dovede živoga.

Službeni kanali policije ovakvu zapovijed uopće ne priznaju i nazivaju ju "naredbom iz kaubojskih filmova, koja bi značila da se netko postavlja iznad zakona", riječi su Krunoslava Borovca iz Ravnateljstva policije. Policija također ne govori da je general osumnjičen, traži ga zbog obavijesnog razgovora vezanog za ubojstva, ali opet, upozorava da je ovaj u bijegu "naoružan i opasan". Puštanje informacije o postojanju takve naredbe putem neslužbenih kanala stoga se može protumačiti kao metoda kojom policija pokušava pristupiti ovom osjetljivom slučaju.

Četvero ljudi je mrtvo - Koradin prijatelj i suradnik ubijen u srijedu navečer u Vitešincu, a dan kasnije pronađene su žrtve pokolja u mjestu dvadesetak kilometara dalje. U Velikoj Veternički starica Cilika Hudić i njezin 15-godišnji unuk Goran ubijeni su iz vatrenog oružja. Nađeno je i izrešetano truplo Franje Kosa, čija se kuća nalazi dvjesto metara dalje od Koradine.

Način da ga privole na predaju ili priprema policije na bjegunca spremnog na sve?

Čemu informacija o kaubojskoj naredbi bez pismenog traga pokraj Zakona o policiji koji jasno propisuje kada policajac upotrebljava vatreno oružje? Policajci izbjegavaju upotrebu vatrenog oružja iz straha da će biti krivi - da će im se pronaći neka sitnicu koju nisu napravili, zato što nisu postupali prema odredbama koje nisu praktične ni do kraja razjašnjene.

Vađenje pištolja podrazumijeva napad istog ranga, to jest pucanje ili napad više osoba. Ako netko policajcu prijeti da će ga ubiti, on ne smije vaditi oružje dok ne vidi da ga je izvadio i napadač. Napadač može držati ruku u džepu i prijetiti da će pucati, ali ako policajac reagira vatrenim oružjem, on će biti proglašen krivim čak i ako je napadač imao oružje u džepu.

"Naoružan i opasan"

"Naoružan i opasan" znači da postoje pretpostavke da je Korade u poziciji za napad oružanog ranga. Jedno je objašnjenje da od Korade policija očekuje otpor i smatra da je spreman na sve. Unatoč tome trudit će se do zadnjeg trenutka da ga se izvuče živog, no da možda u tome neće uspjeti.

Drugo objašnjenje je vjerojatnije i ima isti motiv kao dramatičan apel Koradi na što raniju predaju, upućen od strane njegova odvjetnika Željka Olujića. Istoga dana kada se policiji izdaje ova naredba, Olujić poziva svog klijenta da mu se javi kako bi mu pomogao da zaštiti svoj život od policije koja mu je za petama.

Osjetljivost slučaja potencira i time što je pred Hrvatskom važan tjedan u kojemu država pokušava ostaviti dojam da je sigurnost u njoj neupitna - dolazi američki predsjednik George W. Bush i trebaju nas primiti u NATO. Potraga za naoružanim generalom koji je možda skrivio četverostruko ubojstvo ne potvrđuje takav dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija u Hrvatskoj nije "laka na okidaču"

Hrvatska policija jako rijetko upotrebljava silu, a slučajevi kada su policijske akcije završavale smrću bjegunaca mogu se nabrojati na prste. Svakako jedan od najpoznatijih slučajeva je ubojstvo Vinka Pintarića koje se dogodilo prije više od dvadeset godina.

Prije tri godine policija je, loveći pljačkaše pošte u Botincu, ubila Igora Breškića i Vladimira Desovića. Oni su, uhvaćeni u zamku na pružnom prijelazu u Svetoj Klari, otvorili vatru na policajce iz škorpiona i browinga te su teško ranili interventnog policajca, policija je uzvratila vatru i ubila ih.

> Olujić: Korade, hitno mi se javi, jer je sada svašta moguće

> Otac ubijenog 15-godišnjaka; "Ne znam kakav čovjek bi to učinio

> Nećak ubijenog Franje Kosa: Moguće je da je Korade uistinu ubojica

> Koradin sin uskoro bi se trebao oženiti i postati otac

A.B./J.S.
Foto: K.H./Nacional

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara