Policija dobija bitno veće ovlasti za upotrebu oružja

NOVIM Zakonom o policiji, koji bi do svibnja trebao doći pred Vladu, a nakon toga i pred Sabor, bitno su povećane ovlasti policajaca što se tiče upotreba oružja i sredstva prisile, doznaje Jutarnji list.

Prema treunutno važećem Zakonu o policiji, djelatnik policije smio je upotrijebiti oružje isključivo u slučajevima kad postoji neposredna opasnost po njegov ili tuđi život, kad pokušava spriječiti teško kazneno djelo (ono za koje je predviđena zatvorska kazna od min. pet godina), te kad u bijegu pokušava spriječiti osobu koja je počinila najteža kaznena djela, odnosno ona koja su "teška" najmanje pet godina zatvora.

Prema novom zakonu, o upotrebi oružja će u budućnosti ključnu odluku igrati osobna procjena policajca radi li se o stanju nužne obrane, nužne pomoći ili krajnje nužde. Kriterij upotrebe oružja bit će procjena policajca o neposrednoj opasnosti po nečiji život ili imovinu. Što se tiče upotrebe oružja pri sprečavanju bijega, u novom će Zakonu biti konkretizirana kaznena djela čiji počinitelj u bijegu smije biti spriječen upotrebom vatrenog oružja.

Policajci će prema novom Zakonu o policiji imati i manje obaveze prema samim građanima, pa će tako razlog bilo koje policijske provjere morati objasniti isključivo na zahtjev osobe koju se provjerava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukida se i dvostruki kriterij za primjenu sredstava prisile pri javnim okupljanjima. Naime, dosad je policija smjela primjeniti sredstva prisile ako su bila ispunjena dva uvjeta; da skup nije prijavljen, te da se njegovi sudionici ponašaju suprotno zakonu. Prema novom zakonu, policija će smjeti koristiti sredstva prisile ako je ispunjen samo jedan uvjet, što efektivno znači da će imati pravo primjeniti silu na neprijavljenom, ali mirnom prosvjedu.

Prijedlog novog Zakona o policiji određuje i novu opremu koja pripada u sredstva prisile: sprej sličan suzavcu i električnu palicu.

(Foto: Jutarnji list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara