Policija nikada nije pretresla Gotovininu kuću

Policija nikada nije pretresla Gotovininu kuću

OBITELJSKU kuću Ante Gotovine za kojim je prije dvije godine raspisana međunarodna tjeralica hrvatska policija nikada nije pretražila, potvrdio je za "Slobodnu Dalmaciju" izvor blizak odbjeglom generalu.

Glasnogovornica PU zadarske Sandra Poljak-Jurinčić na novinarski upit je li ikada policija pretresla obiteljsku kuću generala Gotovine, nakon konzultacija s Glasnogovornicom MUP-a, izjavila je kako "sukladno pozitivnim zakonskim propisima, policija nije u mogućnosti dati odgovor".

Odvjetnik Anto Nobilo za splitski dnevnik kaže da je odluka o eventualnom pretresu boravišta tražene osobe diskrecijsko pravo, ali ne i obveza policije. Dodaje da je u dvije godine bilo sasvim dovoljno vremena, ali i razloga da se posegne za tom mjerom.

Nobilo objašnjava da policija ima zaista širok manevarski prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se ocijeni da će se tražena osoba pojaviti u nekom objektu, ne ide se nužno u pretres, već se objekt stavlja pod nadzor"- kaže Nobilo.

Po njegovu mišljenju nepretresanje je ponekad učinkovitiji izbor. Vjeruje da u slučaju Gotovine od pretresa ne bi bilo prevelike koristi.

Nakon što je izdana međunarodna tjeralica nekoliko inspektora u civilu posjetilo je Pakoštane. Iako je u to vrijeme u mjestu boravilo i nekoliko stotina turista, Pakoštanci su raskrinkali pridošlice iz MUP-a. Ubrzo su svi inspektori, ali i novinari, protjerani iz mjesta.

Sudeći prema raspoloženju Pakoštanaca, general Gotovina bi u svom rodnom mjestu mogao mirno čekati razvoj situacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara