Policija okružila kuću Benazir Bhutto

KUĆU vođe pakistanske opozicije i bivše premijerke Benazir Bhutto okružila je policija, nekoliko sati prije najavljenih prosvjeda njezine stranke, javljaju svjetske agencije.

Policija kaže da Bhutto službeno nije u kućnom pritvoru, nego da su okružili njezinu kuću radi njene vlastite sigurnosti.

Nekoliko tisuća njezinih istomišljenika je policija zadržala pod nadzorom uoči planiranog prosvjeda u gradu Rawalpindi. Mitinzi i prosvjedi su inače, nezakoniti dok traje izvanredno stanje u Pakistanu. Stigla su i upozorenja da bi prosvjed mogao biti meta bombaša samoubojica.

No, ipak nije sasvim jasno je li Bhutto u kućnom pritvoru ili nije. "Ona smije ići gdje god poželi, ali ako pokuša ići na prosvjed, biti će zaustavljena", izjavio je neimenovani Vladin dužnosnik Reutersu.

Jučer je pakistanski predsjednik general Pervez Musharraf obećao da će se izbori održati prije 15. veljače, no Bhutto je njegove riječi ocijenila kao varku te zahtijeva da on svoju vojnu uniformu skine do 15. studenog.

Za danas je Bhutto najavila veliki prosvjed u Rawalpindiu, a za 13. studenog protestni marš iz Lahorea do glavnog grada Islamabada, ako Musharraf ne udovolji njezinim zahtjevima i ukine izvanredno stanje.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara