Policija prijavila direktora Konstruktora zbog krivotvorenja dokumenata

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Arhiva

SPLITSKA policija podnijela je kaznenu prijavu za krivotvorenje isprave protiv Željka Žderića, direktora Konstruktora. Utvrdili su, naime, da je krivotvorio dopis libijskog veleposlanstva, koji mu je poslužio kao osnova za tužbu protiv Slobodne Dalmacije. Tužio ih je zbog propalog posla na izgradnji ceste Al-Hisha El Jedida - Sirta, i to na 1,8 milijardi kuna. Mnogi su to vidjeli kao pokušaj Žderićevog preuzimanja Slobodne Dalmacije.

> Konstruktor krivotvorio dokumente o gubitku posla kako bi mogao tužiti novinare

Optužnica za privatizaciju Konstruktora čeka svoj red...

U tužbi se požalio kako su mu Libijci otkazali već dobiveni posao, jer je Slobodna pisala o privatizacijskim makinacijama, zbog kojih se inače vodi kazneni postupak protiv Žderića, ali i šefa Porezne uprave Ivice Mladinea, koji je početkom 90-ih bio u Nadzornom odboru Konstruktora. 

Istraga je dovršena prije par godina, nacrt optužnice je spreman, no glavni državni odvjetnik Mladen Bajić još je nije autorizirao. Ne bez razloga. Pravne posljedice u slučaju osuđujuće presude bile bi goleme. De facto bi se kriminalizirale sve pravne odluke u najvećoj hrvatskoj građevinskoj tvrtki od privatizacije pa nadalje.

Jedan od glavnih aduta protiv dizanja optužnice je i činjenica da je Konstruktor unatoč dvojbenoj privatizaciji preživio i postao jaki regionalan igrač u građevini. Odluka o optužnici prešla je tako potpuno u sferu politike. 

Sud odbio tužbu protiv Slobodne Dalmacije zbog lažirane dokumentacije

Parnica za naknadu štete povela se na splitskom Općinskom sudu, koji je, početkom rujna odbio tužbu Konstruktora, jer se pokazalo da je Žderićev dopis Glavnog vijeća za Promet i veze Velike Arapske Narodne Socijalističke Đamahirije Libije - lažiran! Ispalo je da se Konstruktor nije ni natjecao za taj posao.

Sad, nakon prijave za krivotvorenje protiv Žderića, možda se nešto pomakne i u slučaju privatizacije Konstruktora, koji je zapravo i doveo do ove nečuvene blamaže s lažiranjem dokumenata iz Libije.

Konstruktor su u posljednje vrijeme potresle mnoge afere, ček bez pokrića u Kataru, samo je jedna od njih. Sada je na udar zakona došao i čelni čovjek tvrtke, koji je izbjegao komentar o prijavi i lažiranju dokumentacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara