Policija pronašla skupinu krijumčara cigareta i ljudi

Uprava kriminalističke policije u suradnji s USKOK-om uspješno je provela kriminalističku obradu nad šest osoba za koje se osnovano sumnja da su se udružile radi krijumčarenja duhanskih proizvoda, a vjerojatno i ljudi preuređenom cisternom.

Na konferenciji za novinare glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić izjavila je da je riječ o pet hrvatskih državljana u dobi između 23 i 42 godine, te o 49-godišnjem državljaninu Njemačke. Oni su privedeni u Istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda. Dvije osobe - državljani Njemačke i BiH, za koje se osnovano sumnja da su organizatori kriminalne skupine, u bijegu su i za njima je raspisana tjeralica i obaviješten Interpol, rekla je Bardić.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da su osumnjičeni strani državljani M.B. i Ž.C. u prosincu prošle godine radi stjecanja protupravne imovinske koristi organizirali skupinu kojoj su postupno pridružila ostala šestorica, te više zasad nepoznatih osoba.

Ta je skupina krijumčarila duhanske proizvode, a vjerojatno i ljude s teritorija država nastalih raspadom bivše Jugoslavije prema zapadnoj Europi.

Krijumčarenje su obavljali cisternom s priključnim vozilom, iznajmljenom u Republici Njemačkoj, koju su prepravili u autoservisu nedaleko od Zagreba. Uz ostalo, izrađeni su otvori na donjem i gornjem dijelu srednje komore, a kako se oni ne bi uočili, izmijenjen je i vanjski plašt cisterne na dijelu gdje su napravljeni.

Nakon preinaka vozilo je prešlo preko graničnog prijelaza Stare Gradiške iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Ondje su krijumčari utovarili 7755 šteka cigareta ´Sovereign Classic´, vrijednih oko 310.200 eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cisterna je preko graničnog prijelaza Kamenskog ponovno ušla u Hrvatsku, gdje ju je na putu prema Splitu zaustavila policija.

Na temelju naloga istražnog suca, pregledali su cisternu, te stanove osumnjičenika, gdje su pronašli izrezane dijelove cisterne.

Kriminalistička obrada se nastavlja kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane uz ta kažnjiva djela i kriminalnu skupinu.

S obzirom na način rada, podjelu poslova, ustrajnost i povezanost, riječ je o dobro organiziranoj kriminalnoj skupini, rekla je glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara