Policija savjetuje: Kako prepoznati popisivača stanovništva?

Policija savjetuje: Kako prepoznati popisivača stanovništva?

Foto: Ante Čizmić / Cropix

"OD PETKA 1. travnja  u cijeloj Hrvatskoj je započeo Popis stanovništva 2011. godine.  Te i slične aktivnosti vrijeme su pojačanih aktivnosti osoba sklonih počinjenju kaznenih djela prijevare i lažnog predstavljanja", tvrde iz Ministarstva unutarnjih poslova, čiji su djelatnici složili naputak s građane s uputama kako prepoznati popisivača stanovništva.

"Popis stanovništva provodi oko 14 000 popisivača koji su prošli obuku i položili test. Svaki od njih sa sobom ima službeno ovlaštenje kojim dokazuje svoj status popisivača. Ovlaštenje treba imati pečat i biti potpisano od strane župana ili gradonačelnika Grada Zagreba kao predsjednika županijskog popisnog povjerenstva odnosno Popisnog povjerenstva Grada Zagreba. Također, svaki popisivač sa sobom nosi kovčežić s logom Popisa pa će popisivači i tako biti prepoznatljivi građanima", objašnjavaju iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani nisu dužni popisivača pustiti u stan, već su samo dužni dati točne podatke, što znači da im sve podatke mogu dati na stubištu, hodniku ili ispred kuće. Građani nemaju ovlasti legitimirati popisivače, već će se popisivači sami građanima predstaviti na opisani način.

Na udaru prevaranata su najčešće starije osobe koje je lakše prevariti i lakše poklanjaju svoje povjerenje nepoznatim osobama. Bjelovarska policija već je zabilježila slučaj nepoznatog muškarca koji se predstavlja kao popisivač domaćinstva. Stoga upozoravamo sve građane na što trebaju obratiti pažnju  kod svog popisivača.  

Nepravilnosti glede obavljanja popisa mogu se javiti na e-mail popis2011@dzs.hr. Ukoliko sumnjate da ste žrtva kaznenog djela obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite broj telefona 192.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara