Policija: u okviru potrage za gotovinom provodi se nadzor a ne prisluškivanje

Policija je danas potvrdila da nadzire šest prijatelja odbjegloga haaškog optuženika generala Ante Gotovine, ističući da je to dio uobičajenih operativnih mjera za koje je ovlaštena u potrazi za svakom osobom za kojom je raspisana tjeralica. L

Komentirajući za Hinu dokument pod nazivom "Plan mjera i radnji potrage" iz veljače ove godine, koji je danas objavljen u jednom dnevnom listu, a govori o "operativnoj kontroli" šest osoba radi potrage za Gotovinom, glasnogovornica MUP-a još je jednom ponovila da se one ne prisluškuju, napominjući kako se to iz dokumenta i vidi.

Policija ne prisluškuje ni zadarske lokalne dužnosnike, a njihovih imena nema ni u planu operativne potrage, istaknula je Zinka Bardić.

Objavljeni dokument nosio je oznaku službene tajne i u tijeku je operativna obrada kojom se treba utvrditi kako je dokument izašao iz policije i dospio u javnost, rekla je glasnogovornica MUP-a.

Bardić je rekla da policija u kontinuiranoj potrazi za odbjeglim haškim optuženikom Antom Gotovinom poduzima sve operativne mjere u skladu sa zakonskim ovlastima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj poduzetih operativnih mjera je uhićenje osobe za kojom je raspisana tjeralica, i samo ako se tijekom njihova provođenja utvrdi da mu je netko u bijegu stvarno i pomogao, protiv njega bi se podnijela kaznena prijava, objasnila je ona.

Sve mjere koje je policija poduzela u potrazi za Gotovinom temelje se na članku 177. Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i u skladu su s njezinim ovlastima o izvidima najvećeg broja kaznenih djela, kakvo je, među ostalim, i pomaganje osumnjičeniku u bijegu, objasnila je ona.

To kazneno djelo nije navedeno u katalogu kaznenih dijela u slučaju kojih se mogu primijeniti mjere tajnog praćenja i prisluškivanja, kada se prema Zakonu o kaznenom postupku mogu privremeno ograničiti ustavna prava i slobode, ali samo po nalogu istražnog suca.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara