Policija u stanu u Bruxellesu pronašla eksploziv i otiske pariškog krvnika Salaha Abdeslama

Policija u stanu u Bruxellesu pronašla eksploziv i otiske pariškog krvnika Salaha Abdeslama

Foto: Police Nationale

POLICIJA je u u pretresu stana u Bruxellesu, gdje se krio jedan od ključnih džihadista pobjegao nakon pariških napada 13. studenoga u kojima je ubijeno 130 osoba, pronašla njegove otiske, tragove eksploziva i pojaseve, objavljeno je danas.

U stanu u okrugu Schaerbeek policija je pronašla tragove eksploziva i otiske bjegunca Salaha Abdeslama, objavili su u petak belgijski istražitelji. Stan je bio unajmljen na lažno ime, navodi se.

Belgijsko državno odvjetništvo navodi da su pronađeni ostaci eksploziva TATP i tri ručno izrađena pojasa koji su možda rabljeni za prijenos eksploziva. Sve to pronađeno je u pretresu stana 10. prosinca u ulici Berge.

Za Abdeslamom se i dalje traga

Policija još traga za 26-godišnjim Abdeslamom, za kojega sumnja da je sudjelovao u napadima, a zatim je stupio u vezu s prijateljima u Belgiji koji su ga preko francuske granice vratili do Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abdeslam je francuski državljanin, ali je rođen u Bruxellesu.

Vjeruje se da je unajmio vozilo marke VW Polo u Belgiji, koje je poslije bilo pronađeno blizu koncertne dvorane Bataclan u kojoj su napadači pobili 89 osoba. No Abdeslam je unajmio i vozilo Renault Clio te rezervirao dvije hotelske sobe izvan Pariza prije napada.

Nije potpuno jasna uloga koju je odigrao u napadima u kojima se eksplozivom raznio njegov brat Brahim.

Sumnja se da je vođa skupine bio Abdelhamid Abaaoud, belgijski državljanin, ubijen zajedno sa svojom rođakinjom Hasnom Aitboulahcen u razmjeni vatre s policijom pet dana nakon napada kada je policija upala u stan u Parizu gdje su se skrivali i bilo jako naoružani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara