Policija upozorava starije Zagrepčane: Pazite kome otvarate vrata, prevaranti vrebaju!

Tekst: B.R.
Foto: Ilustracija

POLICIJSKA uprava zagrebačka ponovila je upozorenje svim građanima Zagreba, a posebno onima starije dobi, da pripaze kome otvaraju vrata doma i koga puštaju u stan, jer su posljednjih tjedana česte prijave o prevarantima i lopovima koji "operiraju" gradom.

Među najčešćim prijavama prevarenih i pokradenih građana nalaze se one o lažnim vodoinstalaterima i policajcima, koji naivne sugrađane uvjere kako su došli "službeno", po određenom zadatku, a kada uđu u stan vlasnici su obično nemoćni pred spretnim i lukavim lopovima koji im u čas "očiste" vrijednosti i ušteđevinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina takvih lopova uglavnom se služi lukavstvima i nisu nasilni, no manji dio njih spreman je i na fizički napad na vlasnika stana ili kuće kako bi došli do dragocjenosti koje ih zanimaju. Uz lažne policajce i vodoinstalatere, koji žrtvi spremno "slože" priču o istrazi protiv susjeda narkomana ili "pokvarenom" ventilu koji hitno treba popraviti, među prevarantima su česti i lažni djelatnici HEP-a, dimnjačari, kojekakvi akviziteri, prodavači ili čak "humanitarni djelatnici".

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na takve lažne priče, te da imaju puno pravo od djelatnika zatražiti da se legitimira službenom iskaznicom, ali i da provjere u sjedištu tvrtke na koju se gost pozvao je li doista pred vratima njihov djelatnik i dolazi li po zadatku. Ako pak zamolite takvu osobu da pričeka pred ulazom u stan, sugerira policija, ne ostavljajte ulazna vrata odsškrinuta ili otvorena, već ih zatvorite.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara