Policija: Zakon ne obvezuje liječnike da prijave policajca narkomana

POLICAJAC koji je u subotu uhićen nakon razbojništva u trgovini bio je narkoman, ali policija to nije znala jer je bio na višemjesečnom bolovanju, dok liječnike koji su ga liječili zakon ne obvezuje da to prijave, kažu u zagrebačkoj policiji.

Policajac Ante M. (23) koji je u subotu opljačkao Konzumovu trgovinu u Dubravi, bio je narkoman, a budući da je bio na višemjesečnom bolovanju i nije radio, kod kolega se nije niti mogla pobuditi sumnja da je ovisnik o drogama, izjavio je načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec, odgovarajući na upit kako je moguće da narkoman radi u policiji.

´Liječnici su znali da je riječ o narkomanu ali to nisu prijavili policiji, što po zakonu nisu niti obavezni, no od liječnika se očekuje da prijave takve slučajeve jer je riječ o ljudima kod kojih bolest ima štetne posljedice na posao i sigurnost građana´, kazao je Borovec.

Na upit nije li se sistematskim pregledom moglo utvrditi da je uhićeni policajac narkoman, rekao je da u policiji nema redovitih sistematskih pregleda, primjerice svake dvije godine, no da postoje službe socijalne skrbi koje po potrebi upućuju policajce na izvanredne liječničke preglede ili procjene radne sposobnosti.

Lani je, po njegovim riječima, na izvanredne liječničke preglede upućeno 49 zagrebačkih policajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objasnio je da se detaljan liječnički i psihološki pregled prolazi samo kod primanja u policijsku službu.

´Unatoč tome kod policajaca u službi događaju se oboljenja i ponašanja koja su kontradiktorna službi policajca´, kazao je Borovec.

Upitan hoće li slučaj policajca pljačkaša i narkomana potaknuti policiju da uvede redovite sistematske preglede, odgovorio je da odluku o tome donosi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Policajac Ante H., koji u zagrebačkoj policiji radi od 1999., uhićen je u subotu nakon razbojništva u trgovinu, a naknadno se otkrilo da je za vrijeme bolovanja počinio još tri razbojstva i da je ovisnik o drogama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara