Policija zna kako izgleda Pukanićev atentator

KRUNOSLAV BOROVEC izjavio je kako je u tijeku izrada fotorobota kojega će javno objaviti sutra. Još jednom žele provjeriti sve kamere kako ne bi došlo do pogreške, a fotorobot navodno sliči napadaču koji je Pukanića pokušao ubiti u travnju. Upozorenje: U fotogaleriji nalaze se uznemirujuće fotografije

Zagrebačka policija izrađuje fotorobot muškarca osumnjičenog za podmetanje bombe uz automobil Ive Pukanića, potvrdio je Krunoslav Borovec, te dodao kako će fotorobot biti objavljen tijekom sutrašnjeg dana. "S fotorobotom u javnost ne idemo već danas jer će on biti uspoređen sa svim prikupljenim snimkama video nadzora", rekao je Borovec i objasnio kako fotorobot ne želi pustiti u javnost dok sve informacije o izgledu počinitelja ne budu provjerene. Borovec nije želio komentirati glasine da muškarac koji je postavio bombu kraj Pukanićevog automobila jako sliči na muškarca koji je Nacionalovog predsjednika pokušao ubiti 9. travnja.

Borovec je dodao da su se policiji javili brojni građani s korisnim informacijama koje pomažu u istrazi, a pozvao je i sve ostale građane koji nešto znaju da se jave policiji. Borovec je kazao da su snimke nadzornih kamera sigurno korisne, ali još se ne zna hoće li koristiti pri prepoznavanju atentatora. Svi se slažu da je ubojica profesionalac (koji je mogao biti doveden iz inozemstva, ali i unajmljen unutar Hrvatske) i da je ubojstvo izvedeno vrlo profesionalno, a moguće je i da su atentator ili atentatori nekoga unajmili da dostavi eksploziv pred Nacionalovu redakciju.

Borovec je kazao da su snimke nadzornih kamera sigurno korisne, ali još se ne zna hoće li koristiti pri prepoznavanju atentatora. Svi se slažu da je ubojica profesionalac i da je ubojstvo izvedeno vrlo profesionalno, a moguće je i da su atentator ili atentatori nekoga unajmili da dostavi eksploziv pred Nacionalovu redakciju.

Istraga o Pukanićevom ubojstvu već se proširila i van granica Hrvatske, te su ostvareni kontakti s policijama Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Makedonije.

Počinitelj upotrijebio dva kilograma plastičnog eksploziva?

Pirotehničari smatraju da se radi o visokobrizantnom eksplozivu koji je bio udaljen oko metar i pol od vozila. Vjeruje se da se koristio vojni eksplozivni pentrit,poput C4 i C3. Pirotehničari ne odbacuju mogućnost da je korišten i vojno plastični eksploziv PEP 500 koji se proizvodio u Srbiji. Za sada postoje dvije teorije o lokaciji postavljenog eksploziva, po jednoj je bio u samom skuteru počinitelja ili je bio ispod lijevog kotača. Ako se radi o drugom slučaju, onda ga je počinitelj vješto i na brzinu uspio gurnuti pod automobil nakon što je sišao sa svog motocikla. Stručnjaci se slažu da je eksploziv aktiviran pomoću mobitela u trenu kada su se Pukanić i Franjić, svaki sa svoje strane, približili tik do vrata automobila.

U Zagreb stiže dodatnih 250 policajaca

"Poduzeti su prvi koraci na sigurnosti u Zagrebu. Za koji dan u Zagreb stižu znatne policijske snage, oko 250 policajaca iz raznih policijskih uprava u Hrvatskoj bit će raspoređeni na zagrebačke policijske postaje. Nakon toga bi trebali početi raditi na ulicama nakon čega će se osjetiti veća prisutnost policije što bi trebalo dati građanima osjećaj sigurnosti, ali imati i stvarni utjecaj na kriminalne događaje u Zagrebu", najavio je Borovec, te dodao kako je to samo jedna od prvih mjera, dok se razmišlja i o cijelom nizu dugoročnih mjera.

"Karamarko nije rekao da je Pukanić zatražio ukidanje zaštite"

U reagiranju na Nacionalovo priopćenje u kojem su Pukanićevi kolege optužili ministra policije Tomislava Karamarka da je izrekao laž kad je kazao kako je Pukanić zatražio ukidanje zaštite, Borovec je ponovio ono što je rekao jučer. "Pukanićevo osiguranje nije bilo ukinuto, već je bila riječ o promjeni režima", kaže Borovec i dodaje kako Karamarko nije kazao da je Pukanić zatražio ukidanje zaštite već da je režim zaštite promijenjen u dogovoru Pukanića i policije.

Borovec dodaje kako ne postoji nikakav propis kad se radi o pružanju policijske zaštite pa se upravo zbog ovog slučaja izrađuje takav dokument koji će definirati obaveze policije, ali i štićenika. "Bez pune suradnje štićene osobe i dosljednog poštivanja uputa se zaštita ne može pružiti kvalitetno", rekao je Borovec, ali odmah zanijekao kako time aludira da Pukanić nije u potpunosti surađivao s policijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavljenio više stotina obavjesnih razgovora

Borovec je dodao kako se trenutno s građanima obavlja velik broj izuzetnih razgovora. Već je razgovarano s više stotina građana, a taj broj raste iz minute u minutu. Dodao je kako policijski analitičari rade na svim mogućim poveznicama kako bi dobili što točniji opis počinitelja, ali nije želio ulaziti u detalje oko postavljanja bombe "jer će se oni koristiti u poligrafskim ispitivanjima osumnjičenih".

"Policija je u panici"

Borovčevo obraćanje javnosti analizirao je priznati stručnjak za sigurnost Marijan Kraljević King koji je gostovao u HRT-ovu studiju. King je kazao kako je iznenađen i šokiran svim informacijama istrage koje policija otkriva novinarima. "Meni se čini da je zagrebačka policija u panici", kazao je King, te dodao kako u svojoj dugogodišnjoj karijeri nikad nije čuo da policija priča o detaljima istrage jer je to "krajnje neozbiljno i neprofesionalno".

"Ako je ubojstvo Ivane Hodak bilo kap koja je prelila čašu, onda je ovo potop", rekao je King aludirajući na izjavu Ive Sanadera koju je premijer izrekao nakon što je u centru grada usred bijela dana likvidirana kćer Zagorčevog odvjetnika. "No, meni se čini da je to poplava koja se nazirala prije deset godina. Imali smo mi i ranije spektakularnih izljeva usred grada - poput afere bazuka ili atentata na Sliška. Bujica je išla, ali sad je poplavila malo više", slikovito je opisao King sigurnosno stanje u državi.

King je osudio sve najave izvanrednog stanja, jer takav termin je vrlo jak i "podrazumijeva izvanredne sudove, ukidanje građanskih prava, uhićenja bez naloga..." King ističe kako svi spominju akciju "sablja" koja je provedena u Srbiji, ali objašnjava kako Hrvatska nije u stanju u kakvom je bila Srbija, "a čak su i njihovi liberalni krugovi nakon Đinđičevog ubojstva zazirali od termina izvanredno stanje".

"Mi imamo dobre zakone, policiju koja se može sa svim nositi u okviru zakona, a ako do toga dođe imamo i vrsnu anti-terorističku jedinicu, ATJ Lučko, koja sve raščišćava kad stupi na teren", podvukao je King.

Nadzorne kamere snimile atentatora koji se motociklom dovezao u dvorište Nacionala?

Nadzorne kamere su snimile osobu koja se tijekom jutra motociklom dovezla do dvorišta u Palmotićevoj 3 za koju se sumnja da je atentator na Ivu Pukanića, saznaje Večernji list iz izvora bliskih policijskoj istrazi. Isti izvori navode da ova osoba zabilježena na kamerama odgovara fotorobotu muškarca kojeg je Pukanić u travnju prijavio kao njegovog neuspješnog atentatora.

Nakon što se  motociklom dovezao u dvorište, počinitelj ga je parkirao upravo pored Pukanićevog Lexusa. Motocikl je bio ukraden kako bi poslužio za atentat na Pukanića jer se u njemu nalazila eksplozivna naprava. Nakon što je pored Lexusa parkirao motocikl, počinitelj je otišao u Palmotićevu 4, gdje je nekoliko sati čekao da aktivira bombu. Eksplozija se dogodila u 18.20, kad se Pukanić s Franjićem približio automobilu, te se istog trena počinitelj dao u bijeg, ovog puta s kacigom na glavi.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec je u jutrošnjem obraćanju medijima  rekao da eksplozivna naprava nije bila podmetnuta ispod vozila niti u vozilu, već se nalazila pored Pukanićeva automobila. Eksplodirala je u trenutku kada su se Pukanić i Franjić približili automobilu. Očevid na automobilu Lexus jutros je završen te je automobil prebačen u radionicu MUP-a u kojoj će vozilo biti detaljno pregledano sa ciljem utvrđivanja vrste eksploziva pomoću kojega je napad izvršen, kao i načina njegova aktiviranja.

P.V.
Foto: Pixsell/Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara