Policijska uloga čini se ključnom za američku vojsku u Iraku

AMERIČKA vojska izjavila je u petak da neće služiti kao policijska snaga u Iraku, mada neki analitičari tvrde da bi uloga američke vojske trebala biti stabiliziranje zemlje u kaosu mjesecima, a možda čak i godinama.

Tijekom novinske konferencije u Kataru američkog Središnjeg zapovjedništva brigadni general američke vojske Vincent Brooks kazao je u petak da će američke postrojbe poduzeti neke mjere, ali da neće postati policijske snage. Neke od pljački dogodile su se ispred američkih postrojbi koje nisu reagirale.

"U ovom trenutku ne vidimo potrebu da postanemo policijske snage", kazao je Brooks, dodajući da teže stvaranju uvjeta stabilnosti u kojima ljudi mogu šetati sigurno ulicama bez pljačkanja i nasilja.

"U nekim slučajevima možda će biti potrebno zapucati iz automatskih pušaka u središtu grada", kazao je Brooks.

Brzi pad režima iračkog predsjednika Sadama Huseina nakon koalicijskog napada ostavio je osiromašenu zemlju na milost i nemilost pljačkanju i bezakonju.

Analitičari tvrde da, iako američki marinci i vojnici nisu izobraženi za ulogu policajaca koji čuvaju red u stranoj zemlji, zbog nužde trebali bi raditi upravo to kako bi pružili sigurnost u nabujaloj anarhiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara