Politika mu u Hrvatskoj daje, a u Sloveniji oduzima: Todorić bez Mercatora?

Foto:  Arhiva

IVICA TODORIĆ i njegov Agrokor imali su sjajan plan, a to je da se preko Pivovarne Laško domognu 23,34 posto dionica Mercatora, no čini se kako se kako se službena politika Slovenija umiješala u cijeli posao pa bi tako hrvatski tajkun treba još jednom ostati bez prve akvizicije u Europskoj uniji.

"Sveprisutni" Pahor, ali u tajnosti

Naime, konzorcij banaka u Sloveniji na čelu s Novom ljubljanskom bankom nakon četiri mjeseca pregovara dugovima opterećenoj Pivovarni Laško odobrio je kredit vrijedan više od 10 milijuna eura, pa je sada ostala upitna prodaja udjela u Mercatoru. Iako to nitko službeno ne želi reći ali gotovo je pa izgledno kako iza ove odluke stoji politika prije svega ona premijera Boruta Pahora s obzirom na veliki strah da bi Todorić mogao doći u Deželu. 

Da je Pahor "sveprisutan" dao je ovih dana natuknuti i slovenski "Finance" koji pišu da se predsjednik Uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko trebao sastati s premijerom Pahorom. Glavna tema bili su problemi Pivovarne a trebalo se razgovarati o Mercatoru. Do dogovorenog sastanka ipak nije došlo a Finance piše da je tome glavni razlog da je Pahor htio da sastanak bude tajan s obzirom da njegov javno izraženi stav da se ne želi miješati u prodaju Mercatoru. Onog trenutka, kada su mediji saznali za sastanak, on je i otkazan. 

Strah od Todorića

Podsjetimo, kako je i dalje glavni strah Slovenaca da bi Agrokorov otkupio Mercatorove udjele od Infofonda i Istrabenza, a zatim i od Pivovarne Laško, a uvjereni su kako bi prezaduženi Agrokor mogao iskoristiti Mercatorovu imovinu za vraćanje vlastitih dugova.

U međuvremenu član Uprave Pivovarne Laško Robert Šega prije dva dana predao je ostavku, a prema pisanju medija glavni je razlog njegovom odlasku jer se protivio hitnoj prodaji Mercatora hrvatskom kontroverznom tajkunu Todoriću.

Uprava Laškog: Da nije banaka, Mercator bi zadnje prodavali

"Od nas se ne očekuje ništa drugo nego da sve rasprodamo. Kad bi sve ovisilo o meni, Mercator bih prodao na kraju zbog njegove važnosti za našu industriju", rekao je čelnik Pivovarne Laško Dušan Zorko u današnjem razgovoru za slovenski dnevnik Delo dodajući kako ga se ne bi igrao s prodajom Mercatora da upravo banke to ne zahtijevaju.

"Mercator bi bio posljednji na listi za prodaju", naglasio je Zorko za Delo dodajući da će u kratkom roku isplanirati strategiju pregovora s hrvatskim koncernom Agrokorom. U pregovorima bi navodno održivost Pivovarne trebala biti ispred cijene za udio u Mercatoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara