Politika: Strugar u Den Haag putuje u petak iz Podgorice

S PREDSJEDNIKOM državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem i obitelji optuženog generala bivše JNA Pavla Strugara dogovoreno je da on bude iz Vojnomedicinske akademije u Beogradu prebačen u Podgoricu, odakle bi u petak trebao otputovati u Scheveningen, kazao je za današnju "Politiku" ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić.

Crnogorska Vlada će u petak osigurati Strugarov transport zrakoplovom od Podgorice do Den Haaga, kazao je Ljajić. On je dodao da neće potpisati nalog za izručenje generala Strugara, optuženoga za ratne zločine na dubrovačkom ratištu 1991. godine, s obzirom da je optuženi odlučio prekinuti liječenje u VMA i dobrovoljno otići u Den Haag.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj jučerašnjoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta, optuženi general Strugar je naglasio da "nijednog trenutka nije dovodio u pitanje svoje dobrovoljno pojavljivanje na početku suđenja", te da je "na liječenje otišao upravo da sanira svoje zdravstveno stanje, kako bi bio pripravan odazvati se na poziv Tribunala", a da je liječenje u Kliničkom centru u Podgorici započeo "16 dana prije objavljivanja datuma početka suđenja, kad se nije moglo ni pretpostaviti kad će suđenje biti zakazano".

General Strugar dobrovoljno se predao Haaškom sudu u studenom 2001. godine, a na privremenu slobodu pušten je 1. prosinca iste godine, nakon što su i savezna i crnogorska vlada pružile jamstva da će se vratiti na poziv suda u Den Haag. Suđenje je trebalo biti održano danas, ali je - kako je jučer priopćio Međunarodni kazneni sud - odgođeno do daljnjega.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara