Poljaci odgovaraju Amerikance od napada na Najaf

POLJSKI vojni časnici, odgovorni za sigurnost jednog dijela južnog Iraka, oštro se protive nasilnom protjerivanju šijitskog čelnika Moqtade alSadra iz Najafa, objavio je u četvrtak vodeći poljski dnevni list.

Američke snage raspoređene su oko tog grada, gdje je Sadrova milicija početkom mjeseca započela pobunu protiv okupacijskih snaga. Američki general rekao je da su u tijeku pregovori, kako bi se izbjeglo krvoproliće u gradu.

"Ulazak u Najaf bio bi katastrofa. To bi protiv nas okrenulo vodeće šijitske čelnike", rekao je neimenovani diplomatski izvor, prenosi list Gazeta Wyborcza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Sadr odustane od nasilja, razgovarat ćemo s njim. Spremni smo na razgovore sa svakim tko ne puca na nas", dodao je poljski diplomat.

Predstavnici poljskih snaga u Iraku objavili su ranije da su bili iznenađeni sukobima sa Sadrovim sljedbenicima, jer ih američki dužnosnici nisu izvijestili o akcijama koje su prethodile nasilju.

Upitan postoje li razlike u stajalištima Varšave i Washingtona oko Najafa, poljski ministar obrane odgovorio je: "Naš je moto razumjevanje i dijalog. Ne želimo slati nove vojnike u Irak, želimo samo nove političke inicijative".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara