Poljaci strahuju od Rusa, ali proturaketni štit ne grade zbog njih nego zbog terorizma

Poljaci strahuju od Rusa, ali proturaketni štit ne grade zbog njih nego zbog terorizma

POLJSKI predsjednik Leh Kachinski je kao "potpuni apsurd" odbacio tvrdnje da bi proturaketni štit s deset raketa presretača, smješten u američkoj bazi na teritoriju Poljske, trebao biti uperen protiv Rusije, a ne protiv, kako je istaknuo, država terorista.

Podsjećamo, dvodnevni američko-poljski pregovori o instaliranju proturaketnog sustava Patriot počeli su jučer u Varšavi, i to nakon što su zapali u slijepu ulicu početkom srpnja ove godine. Tada je Poljska zatražila poboljšanje protuzračne obrane, što je Amerika odbila smatrajući da će time samo isprovocirati Rusiju .

Zbog rusko-gruzijskog rata Amerikanci ubrzali izgradnju proturaketnog štita

Prema procjenama većina analitičara, do američkog popuštanja, pa i ubrzavanja pregovora došlo je zbog rusko-gruzijskog rata, kao i zbog toga što je kolovoz krajnji rok administracije Georga Busha da postigne dogovor o tom pitanju - u rujnu počinje predizborna groznica, a s tim u vezi i slabljenje vanjskopolitičkog djelovanja.

Zanimljivo je da je Kachinski tijekom posjeta Gruziji, zajedno s predsjednicima Ukrajine i baltičkih država, uputio oštre riječi na račun Rusije, dok je danas izjavio kako njegova zemlja želi dobre odnose sa svojim istočnim susjedom, koje je na koncu ipak ocijenio kao "puste snove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska ne može biti neutralna u pogledu rusko-gruzijskog sukoba

"Poljska ne može biti neutralna u pogledu rusko-gruzijskog sukoba. Rusija je moćna država koja nas je kontrolirala, zbog koje nismo imali nezavisnost. Sada napada  drugu državu, a Poljska bi trebala ostati neutralna? To je nešto što ne mogu shvatiti", poručio je Kachinski.

Poljski ministar obrane Bogdan Klih gotovo je siguran da su Amerikanci neusporedivo spremniji prihvatiti poljske zahtjeve. "Zbog situacija na Kavkazu Amerikanci su, čini se, promijenili mišljenje. Uvidjeli su da je Poljskoj potrebna zaštita, ne samo od raketa dugog, već i srednjeg i kratkog dometa. Oni dopuštaju mogućnost da u Poljskoj zastalno bude razmještena jedna baterija proturaketnog sistema, što je od početka htjela poljska vlada", kazao je.

Klih također ističe da jedna baterija koja bi ostala pod kontrolom Washingtona i još pet njih koje Poljska namjerava kupiti nisu usmjerene protiv Rusije.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara