Poljanić svjedočio o napadu na Dubrovnik

SRPSKO-CRNOGORSKA vojska napala je Dubrovnik, jer joj je stajao na putu do Karlobaga, odnosno zamišljene granice tzv. velike Srbije, rekao je  ratni gradonačelnik Dubrovnika Petar Poljanić na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću za zločine počinje tijekom rata u Hrvatskoj.

Napad na područje Konavala, Župe Dubrovačke, Dubrovnika i Dubrovačkog primorja počeo je 1. listopada 1991. godine iz pravca Crne Gore, BiH, s mora i iz zraka, rekao je Poljanić. Za otprilike dva tjedna sva navedena područja, osim samog Dubrovnika, bila su osvojena. Grad je zbog uništene infrastrukture i komunikacijskih odašiljača bio bez struje i vode, ostao u potpunoj blokadi i pretvorio se u ´najveći zatvor na svijetu´, kazao je Poljanić.

Granatiranje stare gradske dubrovačke jezgre otpočelo je 23. listopada, a do završetka na to zaštićeno područje svjetske baštine palo je više od tisuću granata, kazao je Poljanić. Stari grad je granatiran s područja Žarkovica i ratnih brodova JNA.

Govoreći o civilnim žrtvama u gradu, Tužiteljstvo je posebno istaknulo slučaj dubrovačkih vatrogasaca koji su poginuli pogođeni granatom u trenutku kadu su spašavali izbjeglice iz gorućeg hotela ´Libertas´. Poljanić je potvrdio taj događaj. Dodao je također da u Starom gradu nije bio stacioniranih hrvatskih vojnika.

Odgovarajući na pitanje tužiteljstva, bivši dubrovački gradonačelnik je potvrdio razaranje hrvatskih naselja u okolnom području (spomenuti su Brdat, Ćilipi, Dubravka, Gruda, Močići, Osojnik, Slano, Molunat, Popovići, Donja Ljuta, Mihanići, Plat, Ćepikuće, Zvekovica).

´Više od deset tisuća civila je izbjeglo iz tih područja. Bježali su od granata, paljenja i ubijanja. Oni koji nisu stigli pobjeći bili su ili ubijani ili odvođeni u logore Bileća u BiH i Morinje u Crnoj Gori´, rekao je Poljanić. Dodao je da su pripadnici srpsko-crnogorske vojske temeljito opljčkali područje.

Odgovarajući na pitanja o stanju u Dubrovniku pred početak sukoba, Poljanić je kazao da nije bilo otpuštanja Srba s posla zbog nacionalnosti, niti rušenja njihovih kuća (osim onih bespravno izgrađenih s pravomoćnim rješenjima za rušenje, ´ali to se događalo pripadnicima svih nacionalnosti´). Naglasio je da ne zna niti za jedan slučaj ugrožavanja ljudskih prava Srba u Dubrovniku i da nije bilo nikakvih hrvatskih oružanih akcija prema Crnoj Gori. ´Ali je bilo vrlo intenzivnih oružanih provokacija Crnogoraca s brda Kobile prema Konavlima´, kazao je Poljanić.

Posvjedočio je da je tijekom odlaska na razgovore u Herceg Novi i Trebinje prije početka sukoba, primijetio okupljanja rezervista JNA u crnogorskom području i veliku koncentraciju vojske na putu prema Trebinju i u samom gradu.

Suđenje Slobodanu Miloševiću i svjedočenje Petra Poljanića nastavlja se u srijedu, 18. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara