Poljoprivreda iduću godinu počinje s novim sustavom državne potpore

HRVATSKA poljoprivreda u sljedeću godinu ulazi s novim sustavom državne potpore, poljoprivredni se proizvođači dijele na komercijalne i nekomercijalne, što određuje i oblik državne potpore.

Bitna je novost da se proizvođači (poljoprivredna gospodarstva, tvrtke, obrtnici i zadruge), koji svoje proizvode kane ponuditi na tržištu moraju upisati u upisnike. Rok za to je 31. siječnja 2003.

Podjela na komercijalne, dakle proizvođače koji se mogu nositi s tržišnim pravilima, i nekomercijalne, koji to ne mogu, temelji se na izračunu obujma poslovanja za svakog proizvođača.

Malim, nekomercijalnim proizvođačima namijenjen je oblik dohodovne potpore, komercijalni oblici poticanja proizvodnje i kapitalnih ulaganja, a svi proizvođači te lokalne jedinice mogu računati na seoske razvojne potpore.

Poticanje proizvodnje slično je dosadašnjem sustavu poticaja, a među novostima je grupiranje poticaja za pojedne proizvodnje, primjerice žitarice, i ujednačenje poticajnih svota, poticanje ekološke proizvodnje i t.d.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Korisnici poticaja iz toga sustava, koji 2003. od države dobiju više od 12.000 kuna poticaja, morat će se 2004. uključiti u sustav PDV-a. Godinu poslije, dakle 2005., u tom će sustavu morati biti svi korisnici državnih poticaja.

Komercijalnim, dakle tržišnim proizvođačima, država će pomagati i kapitalnim ulaganjima, odnosno dodjelom nepovratnih potpora, primjerice, proizvođač koji uzme zajam od sto tisuća kuna i ostvari ga, država će mu dodijeliti jednokratnu potporu od 20 tisuća kuna.

Malim, nekomercijalnim, obično staračkim kućanstvima država će pomagati dohodovnom potporom. Uvjet za taj oblik potpore jest da kućanstvo posjeduje ili obrađuje najviše tri hektara zemlje, da ženski član kućanstva ima više od 50, a muški više od 55 godina te da imaju status osiguranika mirovinskog osiguranja.

Po članu staračkog kućanstva država će davati mjesečnu naknadu od 600 kuna (godišnja je 7200), a prve će se naknade vjerojatno početi isplaćivati na proljeće, a obračunavat će se od početka 2003.

Oblikom potpore seoskog razvoja nastoji se očuvati i razvijati selo, zaštititi hrvatske izvorne i zaštićene pasmine i olakšati sudjelovanje domaćih proizvoda na tržištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara