POLJOPRIVREDNICI BIH PRIJETE PROSVJEDIMA

Predsjednik Udruge poljoprivrednika Bosne i Hercegovine Ranko Bakić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske Draganu Mikereviću i ministru trgovine BiH Draganu Doki u kojem je optužio Hrvatsku i Srbiju i Crnu Goru za monopol na tržištu BiH, zatraživši poduzimanje hitnih mjera te zaprijetivši prosvjedima, piše u svom izdanju od četvrtka bosanskohercegovačko izdanje Slobodne Dalmacije.

Bakić je zatražio žurno rješenje pokrivenosti uvoza izvozom pri razmjeni roba s Republikom Hrvatskom te s državnom zajednicom Srbije i Crne Gore, zaprijetivši da će u suprotnom poljoprivrednici u BiH biti prinuđeni izići na ulice i prosvjedovati.

"U više navrata smo upozoravali na pogubne brojke pokrivenosti uvoza izvozom pri razmjeni robe s Hrvatskom i Srbijom i Crnom Gorom, te ukazivali na činjenicu da BiH ovakvim pristupom ugovorima o slobodnoj trgovini izvozi samo novac i to u velikim količinama", navodi se u Bakićevu otvorenom pismu.

Također se dodaje kako se za "1 (jednu) konvertibilnu marku (oko 0,5 eura) izvoza, uveze 4,5 konvertibilnih maraka (oko 1,2 eura) iz Republike Hrvatske i nešto više od 2 konvertibilne marke (oko jedan euro) iz Srbije i Crne Gore".

Ovo je još jedan u nizu javno izraženih nezadovoljstava vodstva udruge poljoprivrednika BiH koje okuplja poljoprivrednike iz oba bosanskohercegovačka entiteta zbog, po njihovu mišljenju, neravnopravnog tretiranja domaće poljoprivredne robe u odnosu na robu uvezenu iz dvije susjedne zemlje. Ova udruga optužuje aktualnu vlast u BiH i u oba njena entiteta da omogućavaju nelojalnu konkurenciju između domaće i uvozne robe. Takva nelojalna konkurencija, kako su više puta upozoravali iz udruge, omogućava poticanje šverca robom iz susjednih zemalja, na štetu domaćih proizvoda.(Hina) xpg ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara