POLJOPRIVREDNICI LIJEVČEG POLJA U BIH SPREMNI "OSVOJITI" ZG TRŽIŠTE

Iz žitnice bivše Jugoslavije, Lijevča polja, koje se proteže od Banjaluke i sjeverno, preko Laktaša i Gradiške, sve do Save, Zemljoradnička zadruga "Gradiška" ovoga ljeta nagoviještava povratak "starih dobrih vremena" u kojima je gotovo trećina voća i povrća izvožena na hrvatsko, odnosno zagrebačko tržište. L

Direktor zemljoradničke zadruge "Gradiška" Savo Borković, u intervju za Nezavisne novine od subote, otkriva da je tjednima telefonski "dosađivao" direktorima hrvatskih, odnosno zagrebačkih tvrtki "Agrokor", "Konzum" i "Virni", te na kraju predložio da besplatno zagrebačkom tržištu isporući šleper (20 tona) krumpira i lubenica.

"Na našu sreću, gospoda su popustila i do 5. kolovoza zagrebačkom tržistu smo isporučili oko 400 tona krumpira i lubenica", rekao je Borković.

U "zlatno doba" (kako u Lijevču polju označavaju predratno razdoblje) na tražnice Zagreba, Rijeke, Karlovca, Varaždina izvozio se krumpir, rajčica, paprika, jagoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zagrebački 'placovi' bili su raj za naše proizvode: ostajali smo po dva-tri dana u tome gradu dok ne rasprodamo robu", kazao je Petar Novaković iz sela Maglajania u Lijevču polju koje prosperitet duguje upravo hrvatskome tržištu.

Direktor Borković najavio je da će, jer ih je hrvatsko tržište ove poljoprivredne sezone "naučilo pameti", slijediti europski model i nuditi ambalažirano voće i povrće umjesto dosadašnje "rinfuze".

"Ne bojimo se ni novih propisa u Hrvatskoj o kontroli kvalitete uvezene robe: naši proizvodi su toliko dobri da su u stanju 'čekati' na kamionima, ako treba, i 24 dok ne stignu rezultati analiza hrvatskih stručnjaka!", kazao je Borković.

Uzgajivači, koji su protekle sezone (zbog nedostatka tržišta) u Lijevču polju zaoravali na stotine tona lubenica, čvrsto vjeruju da će idućeg ljeta Zagrebu ponuditi najmanje dvije tisuće tona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara