Poljoprivrednici u BiH opet o zabrani uvoza iz Hrvatske i SCG

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Bosne i Hercegovine zatražilo je u utorak od vlasti te zemlje suspenziju odredbi ugovora o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama koje se odnose na poljoprivredne proizvode, zaprijetivši ponovo kako će u protivnom organizirati dugotrajne prosvjede.

U pismu upućenom predsjedatelju Vijeća ministara BiH Adnanu Treziću, čiji su sadržaj prenijeli lokalni mediji, Udruženje poljoprivrednika traži privremeno stavljanje izvan snage odredbi ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom s obzirom na to da do sada nisu nađena rješenja kojima bi se domaća poljoprivredna proizvodnja zaštitila od uvozne konkurencije.

Udruge poljoprivrednika u BiH drže kako ih roba uvezena iz susjednih zemalja dovodi u neravnopravnu poziciju s obzirom da vlasti BiH nisu u stanju osigurati potrebne poticaje domaćoj proizvodnji.

Poljoprivrednici podsjećaju kako je Vijeće ministara 9. prosinca prošle godine donijelo odluku o pokretanju zaštitnih mjera iz članka 31 Ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom, odnosno članka 27 takvog ugovora sa SCG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tim odredbama predviđena je mogućnost samostalne intervencije odnosno izmjene režima provedbe ugovora ukoliko se jedna od ugovornih strana osjeti ugroženom, a zajednički odbori do tada ne ponude odgovarajuća rješenja za nastale probleme.

S obzirom da takvi zajednički odbori nisu ni organizirani u roku od 30 dana, Udruženje poljoprivrednika BiH zatražilo je privremeno nametanje carinskih pristojbi za proizvode koji se uvoze iz Hrvatske i SCG.

Ne bude li taj zahtjev ispunjen, poljoprivrednici prijete organiziranjem prosvjeda u Sarajevu.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara