Poljska ne odustaje od glasačkih prava iz sporazuma iz Nice

POLJSKA ostaje pri svojem kontroverznom zahtjevu da budući ustav Europske unije propisuje glasački sustav koji ide na ruku malim državama članicama, rekao je u srijedu poljski ministar vanjskih poslova.

Predstavljajući parlamentu prioritete poljske vanjske politike za 2004. godinu, ministar Wlodzimierz Cimoszewicz rekao je da Poljska ostaje pri svojem zahtjevu da tzv. sustav glasovanja iz Nice bude uključen u budući ustav Europske unije.

Zajedno sa Španjolskom, Poljska ustraje na zadržavanju tog sustava koji im svakoj daje po 27 glasova, samo dva manje od Njemačke koja od njih ima gotovo dvostruko više stanovnika. Francuska i Njemačka zauzimaju se pak za novi sustav dvostruke većine koji bi veću glasačku težinu dao zemljama s većim stanovništvom. Spor je onemogućio usuglašavanje nacrta ustava na summitu EU-a u prosincu.

Poljski ministar naglašava da stajalište Varšave nije motivirano "uskim, sebičnim interesima".

"Mi smatramo da Europska unija može i mora biti utemeljena na načelu jedinstva i solidarnosti", rekao je. "To će omogućiti da interesi svih država budu uzeti u obzir, bez obzira na njihov gospodarski i demografski potencijal", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cimoszewicz je potvrdio da Poljska ostaje i pri drugim svojim kontroverznim zahtjevima. Oni uključuju spominjanje europskih kršćanskih korijena u preambuli ustava te članak koji bi definirao obveze Europske unije prema NATO-u.

U međuvremenu, poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski najavio je u srijedu mogućnost novih promjena u poljskoj vladi ne bi li joj se poboljšao sve slabiji rejting u javnosti.

Poljski premijer Leszek Miller iznenadio je u utorak političare i analitičare imenovanjem Jozefa Oleksyja, svojeg suparnika u vladajućoj Socijaldemokratskoj stranci, zamjenikom premijera i ministrom unutarnjih poslova. Oleksy će biti zadužen i za pripreme Poljske za ulazak u EU.

"To nije kraj iznenađenjima", rekao je Kwasniewski novinarima, ne želeći ulaziti ni u kakve pojedinosti.

Poljski mediji tvrde da bi smijenjen mogao biti i ministar financija Piotr Czyzewski zbog loših rezultata u privatizaciji državnih tvrtki. Kao njegova moguća zamjena spominje se zamjenik ministra gospodarstva Jacek Piechota.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara