Poljska ostaje vjerna Bushu i ostavlja vojsku u Iraku

U UTORAK je poljska vlada na čelu s premijerom Kazimierzom Marcinkiewiczem od predsjednika Lecha Kaczinskog zatražila da se kontingent od 1450 poljskih vojnika u Iraku zadrži do kraja 2006. godine.

Time je nova poljska vlada, koju čine stranke desnice, poništila odluku bivše vlade lijevog centra o povlačenju poljskog kontingenta u 2006. godini.

Poljska se na početku američke invazije na Irak 2003. godine smatrala predvodnicom bloka koji je američki ministar obrane Donald Rumsfeld nazvao "Novom Europom" - skupine bivših komunističkih država čije su vlade po svojim vanjskopolitičkim stajalištima bile bliže SAD nego zemljama EU, i koji su taj stav izrazile sudjelovanjem u invaziji, odnosno okupaciji Iraka.

Bivša poljska vlada, kojom su dominirali bivši komunisti - predsjednik Alexander Kwasniewski i premijer Marek Bielka - tu je odluku donijela usprkos ideoloških razlika s republikanskom administracijom Georgea W. Busha i usprkos protivljenja velikog broja poljskih građana.

Poljska je za svoju podršku invaziji kao nagradu, usprkos relativno malobrojnog kontingenta, dobila vlastiti okupacijski sektor u Iraku.

No takvo priznanje je, s obzirom na globalnu nepopularnost rata u Iraku, otežalo poziciju Poljske u svijetu, a pogotovo u odnosu na EU. U samoj Poljskoj, slično kao i u drugim državama "Nove Evrope", raslo je neraspoloženje prema daljnjem sudjelovanju zbog sve većeg broja žrtava u ratu kojem se ne vidi kraj. Do danas je u Iraku poginulo 17 poljskih vojnika i 2 novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak ili najave o odlaksu drugih "novoevropskih" kontinengata - mađarskog, bugarskog i ukrajinskog - Poljsku je s vremenom ostavio usamljenu, te je poljska vlada tokom godine bila prisiljena donijeti odluku o povlačenju.

U međuvremenu, dok su trajale pripreme za povlačenje, u Poljskoj su održani izbori na kojima su vladu lijevog centra porazile stranke desnice, a predsjednika Kwasniewskog zamijenio konzervativac Lech Kaczynski.

U kabinetu novog premijera Marcinkiewicza, kojom dominira euroskeptična, nacionalistička i konzervativna stranka PiS, resor ministra obrane dobio je Radoslaw Sikorski, koji je u prošlosti bio članom američkih "think tankova" povezanih s neoconskim pokretom - glavnim zagovornikom invazije na Irak.

Na odluku, koju su u Poljskoj odmah kritizirale stranke s ljevice i desnice, utjecaj je imalo i naglo hlađenje odnosa sa Njemačkom i Rusijom, izazvano kako eskalacijom proturuske i protunjemačke retorike među predstavnicima nove vlade, tako i odlukom Njemačke i Rusije da grade novi plinovod koji bi zaobišao Poljsku.

U takvoj situaciji nova poljska vlada će prilično nepopularnu, i za mnoge iznenađujuću, promjenu politike pokušati objasniti nastojanjem da Poljska svoj položaj poboljša jačim vezivanjem uz američkog saveznika.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara