POLJSKI PARLAMENT POTVRDIO VLADU MAREKA BELKE

Vlada ekonomista Mareka Belke dobila je u četvrtak povjerenje Sejma (donjeg doma parlamenta), čime se završava višetjedna politička nesigurnost u Poljskoj.

Ova je vlada dobila potporu 236 zastupnika, uglavnom iz socijaldemokratske koalicije SLD-UP, dok je protiv nje glasovalo 215 zastupnika, a jedan je bio suzdržan.

Potvrda Belkine vlade poštedjela je Poljsku od provedbe prijevremenih parlamentarnih izbora 8. kolovoza koji bi se morali održati da Belkin kabinet nije dobio povjerenje Sejma.

Sejm je 14. svibnja odbio potvrditi vladu Mareka Belke koji je imenovan umjesto Leszeka Millera koji je dao ostavku 2. svibnja nakon niza korupcijskih afera i rascjepa u SLD-u.

Belka svoj uspjeh od četvrtka uglavnom duguje socijaldemokratskoj stranci SDPL koja se odcijepila od matice, koja mu je na koncu pružila potporu u zamjenu za obećanje da će još jednom, početkom listopada, omogućiti glasovanje o povjerenju vladi u parlamentu.

Desna oporba i populisti koji traže provedbu prijevremenih izbora prije kraja sljedeće godine, glasovali su protiv Belkine vlade.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara