Poljski premijer podnio ostavku

Poljski premijer podnio ostavku

PREDSJEDNIK poljske vlade Kazimierz Marcinkiewicz dao je ostavku na svoj položaj nakon razilaženja s čelnicima svoje stranke Pravo i pravednost. Marcinkiewicza je danas u radni posjet trebao primiti premijer Sanader, ali je posjet otkazan.

Pravi i pravednost, najveća od tri stranke u poljskoj vladajućoj koaliciji, ranije je najavila kako će njen član i premijer Kazimierz Marcinkiewicz uskoro podnijeti.  Marcinkiewicz je kao svoju zamjenu preporučio predsjednika stranke Jaroslawa Kaczynskog.

Ukoliko se premijerova sugestija uvaži, Poljska će postati jedina država u kojoj će i predsjednik i premijer biti braća-blizanci.

Lech Kaczynksi, Jaroslawov brat i bivši gradonačelnik Varšave, prošle je godine pobijedio na predsjedničkim izborima, a svoju pobjedu, između ostaloga, duguje i tome što je brata nagovorio da nakon prethodne pobjede nad parlamentarnim izborima mjesto premijera ponudi Marcinkiewiczu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih tjedana je, međutim, došlo do sve većih napetosti u odnosima predsjednika i premijera, a one su kulminirale ostavkom zamjenice premijera Zyte Gilowske, optužene za suradnju s tajnim službama u doba komunističkog režima. Kaczynski je nakon toga bio razbješnjen odlukom Marcinkiewicza da na ispražnjeno mjesto postavi svog ekonomskog savjetnika Pawela Wojciechowskog.

Pravo i pravednost (PiS) se inače smatra desno orijentiranom strankom, a uz nju se u vladajućoj koaliciji nalaze dvije euroskeptične stranke – lijeva populistička Samoobrana koja okuplja poljske seljake, te ultrakonzervativna Liga poljskih obitelji.

Marcinkiewicza je danas u Splitu trebao primiti hrvatski premijer Ivo Sanader, ali je zbog vrućeg političkog ljeta u Poljskoj posjet otkazan.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara