Polt: Orden uručen Mihailovićevoj kćeri iskaz zahvalnosti

PREDAJA ordena dodijeljenog četničkom vođi u Drugom svjetskom ratu Dragoljubu Draži Mihailoviću njegovoj kćeri "iskaz je zahvalnosti naroda SAD-a Mihailoviću", izjavio je u srijedu američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt.

"Mi smo osjetili da to poglavlje treba zatvoriti tako što ćemo odlikovati Mihailovića. Priznanje se zasniva na tome da su toliki Amerikanci spašeni. Nismo dio rasprave o tome šta se događalo u vrijeme rata, to je posao povjesničara i pojedinaca, mi samo želimo priznati da je više od 500 naših građana spašeno, neki su i danas živi. Oni su željeli pokazati zahvalnost za to", kazao je američki veleposlanik gostujući u srijedu na beogradskom Radiju B92.

Izaslanstvo ratnih veterana SAD-a je u ponedjeljak, 9. svibnja Mihailovićevoj kćeri Gordani uručilo Orden za zasluge, kojim ga je 1948. godine odlikovao tadašnji predsjednik SAD-a Harry Truman.

Sama Gordana Mihailović nije nakon primopredaje ordena govorila u javnosti, osim što je - odbijajući razgovor za "Večernje novosti" od srijede - kratko kazala da će orden uskoro biti predan na čuvanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Orden je, kako su pisali neki beogradski mediji, Mihailovićevoj kćeri uručen u američkoj rezidenciji na Dedinju u strogoj tajnosti, a dodjeli odlikovanja, na njen zahtjev, nisu prisustvovali ni Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović, niti šef diplomacije SCG i lider SPO-a Vuk Drašković, čija je teza da su u Srbiji postojala dva antifašistička pokreta u Drugom svjetskom ratu, jedan partizanski predvođen Josipom Brozom Titom i drugi četnički, predvođen Mihailovićem.

Mihailović je nakon završetka Drugog svjetskog rata osuđen 1946. kao ratni zločinac i pogubljen 1946. godine, a protiv dodjele ordena njegovim nasljednicima prosvjedovali su hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, te brojni mediji i pojedinci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara