Pomama za novom drogom salvijom prije zabrane

Pomama za novom drogom salvijom prije zabrane

AMERIČKI mediji prenose vijest koja kaže kako prodavači biljke salvije divinorum ovih dana muku muče s prevelikom potražnjom korisnika, što nije ni čudo s obzirom da je salvija, koju se smatra novom marihuanom, puno jeftinija, a još uvijek je legalna u većini američkih država.

"Čim jednu supstancu proglasimo ilegalnom, klinci odmah traže zamjenske droge koje mogu kupovati legalno. Salvija svakako spada u to pravilo", požalila se Mary Brandenburg inače republikanski vijećnik Doma zastupnika iz Floride koja uz još 16 država razmatra salviju postaviti na popis ilegalnih supstanci. U SAD-u to je već učinilo 6 država, a kako je krenula kampanja, uskoro bi mogle sve države to učiniti. 

Za salviju koja većinom raste u Južnoj i središnjoj Americi kažu da ima slična ili gotovo ista halucinogena svojstva kao marihuana, no jedina je razlika što traje kraće. Baš kao i popularna "trava" najčešće se konzumira pušenjem, ali se može napraviti i čaj. Inače salvija je poznata je i pod nazivom "božanska kadulja". Meksički domoroci koriste je pri obredima i liječenju, pripisujući joj vizionarska i mistična iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Republici Hrvatskoj salvija još nije na popisu halucinogenih droga, iako je najavljivano da bi mogla, a mnogi domaći konzumenti kupuju je on-line u Europi i SAD-u.

I.Ć.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara