Pomoć Irancima stiže iz raznih dijelova Europe

NAKON razornog potresa koji je u petak ujutro pogodio jugoistočni dio Irana, a u kojem je poginulo najmanje 4 tisuće osoba, međunarodna zajednica Iranu upućuje izraze sućuti, te nudi pomoć žrtvama potresa.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder uputio je u petak iranskoj vladi i predsjedniku Mohamadu Hatamiju izraze sućuti u povodu kastastrofalnog potresa.

Njemački predsjednik Johannes Rau u telegramu s izrazima sućuti naveo je kako je "Njemačka spremna učiniti sve što može da bi doprinijela spašavanju žrtava potresa".

Austrijski predsjednik Thomas Klestil svojem je iranskom kolegi također uputio telegram s izrazima sućuti, ponudivši pomoć iranskome narodu.

"Iranski narod može računati na solidarnost i pomoć španjolskog naroda", kaže se u telegramu što ga je iranskom predsjedniku poslao španjolski premijer Jose Maria Aznar, a poruku sličnog sadržaja iranskom je ministru vanjskih poslova Kamalu Jarraziju telefonom uputila i i španjolska ministrica vanjskih poslova Ana Palacio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spremnost da pomognu iranskome narodu izrazili su u petak i Belgijanci. Belgijska je vlada nakon katastrofalnog potresa u Turskoj u kojemu je 1999. poginulo više od 20.000 osoba osnovali ured za pružanje hitne pomoći žrtvama katastrofa u inozemstvu, pod nazivom B-Fast.

"Odmah sam dao nalog da se pokrene B-Fast te da se odmah procijeni koliko ekipa za pomoć treba poslati te da se precizira način na koji ćemo moći najučinkovitije pomoći", kazao je belgijski ministar vanjskih poslova Louis Michel.

Pomoć Iranu u iznosu od 250.000 eura odlučila je u petak poslati grčka vlada, a grčki ministar vanjskih poslova Andrea Loverdos izvijestio je kako je na mjesto nesreće odmah upućena ekipa od 25 ljudi. "Čekamo zeleno svjetlo iranske vlade kako bismo znali što ćemo točno poslati da bismo što učinkovitije pomogli", rekao je.

Rusko ministarstvo za izvanredne situacije, koje iz vlastitog lošeg iskustva zna brzo reagirati na slične prirodne katastrofe ili one što ih prouzroči čovjek, odmah je počelo pripremati liječničke ekipe te posebno obučene pse i njihove vlasnike kako bi pomogli unesrećenim Irancima.

Pomoć Iranu ponudila je i Italija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara